Cum se luptă un mic oraş de provincie să îşi aducă acasă absolvenţii din centrul universitar Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de joburi îşi doreşte să atragă studenţii sătmăreni din Cluj înapoi în Satu Mare cu locurile de muncă pentru cei cu studii superioare puse la bătaie de marile firme. Acestea duc o lipsă mare de personal calificat.

Municipiul Satu Mare şi întregul judeţ a cunoscut, din punct de vedere al tinerilor, un singur sens în ultimele decenii, acela de ieşire din oraş. Numărul celor care s-au întors în oraşul natal după finalizarea studiilor este infim faţă de cel al tinerilor pentru care Satu Mare reprezintă doar o destinaţie de weekend, în cel mai bun caz o dată la două săptămâni.

La nivel de judeţ se estimează că anual peste 1000 de tineri iau drumul Clujului pentru a urma studiile superioare, iar numărul celor care se întorc nu atinge câteva sute. Odată cu ei se exportă în Cluj şi plus valoare financiară, pentru că tinerii atrag după ei în primă faza baniipărinţilor iar mai apoi salariile. Toate aceste în timp ce marile firme din Satu Mare duc o lipsă acută de personal specializat, mai ales cu studii superioare în domeniu tehnic. Conducerea municipiului, prin proiectul unui consilier local doreşte să reconecteze tinerii sătmăreni de piaţa muncii din Satu Mare şi organizează primul târg de joburi chiar în Cluj, în mijlocul studenţilor.

Târgul va avea loc în luna mai şi deja se perfectează detaliile cu privire la acesta, după ce iniţial s-a luat legătura cu organizaţiile studenţeşti pentru a se crea comunicarea cu studenţii.

„De când mă implic în viaţa economică, civilă şi de tineret, aud aceste sloganuri la multe simpozioane şi în discursurile zilnice, cum că "Satu Mare este un oras mort", "haideţi să facem ceva", "împreună pentru ceva" şi am început să "culeg" atât problemele cât şi soluţiile. În paralel, m-am consultat cu tinerii plecaţi, cu firmele de acasă şi bineînţeles, acum de câteva luni am început discuţii aprofundate cu primarul Kereskenyi Gabor despre această temă complexă.

Suntem intr-o situaţie de "şah-mat", sau de blocaj, sau de paradox: tinerii nu revin în oras fiindcă viaţa nu este atractivă, din acest motiv oraşul nu se dezvoltă, prin urmare nici nu poate fi atractiv.

Întrebarea este: cum putem face atractiv acest oraş să nu fie doar un "refugiu" ci să fie un scop, o alternativă reală faţă de celelalte? Putem rezuma la două lucruri: să fie locuri de muncă bine plătite, al doileasă fie servicii publice de înaltă calitate, iar nevoile culturale şi de divertisment să fie îndeplinite

Împreună cu colegii mei, cu tineri şi cu parteneri din sfera economică am găsit câteva soluţii, deci soluţii nu miracole, printre care şi acest proiect.Deci, nu spunem că prin acest proiect, într-o clipă, pe luni dimineaţa rezolvăm problema de care nu s-au ocupat alţii deloc de ani de zile.”, explică consilierul local Butka Gergo, iniţiatorul proiectului.

Reprezentanţii mediului de afaceri văd în această iniţiativă una de bunaugur pe termen lung, în care îşipun nădejdea că le va simplifica procesul de recrutare. În prezent birourile de resurse umane nu au o sarcină deloc uşoară să găsească omul potrivit la locul potrivit.

„E binevenită această bursă. E o oportunitate de a ne şi face cunoscuţi ca firmă şi de a şti studenţii de noi, chiar dacă nu neapărat pentru acel an cât şi pe viitor, pentru ceilalţi studenţi din primii ani de studenţie, să îşi fac o idee despre oportunităţile din Satu Mare. Noi acordăm şi programe de intership şi ar putea să vină chiar să îşi facă practica la noi în firmă, ca pe urmă să devină angajaţii noştri. Noi avem patru posturi pentru cei cu studii superioare în acest moment,  scoase la concurs deja de ceva timp. Durează o lună, chiar două până găsim candidaţi interesaţi”, afirmă Rodica Mendrea, director Resurse Umane la Woco Pipe Sistems

Nici studenţii nu văd cu ochi răi iniţiativa, dar consideră că e nevoie de mai mult decât locuri de muncă bine plătite pentru a se întoarce acasă.

„Este interesantă ideea, pentru că noi ca studenţi nu mai suntem conectaţi cu ceea ce se întâmplă în Satu Mare, cu ce firme se deschid sau ce posturi sunt. Noi mergem acasă doar în vizită în weekenduri. De multe ori sunt colegi  sau prieteni de ai noştri care se întorc în Satu Mare, doar că nu vreau să rămână la Cluj sau că nu s-au adaptat aici, şi găsesc locuri de muncă la fel de bine plătite ca şi la Cluj,şi totuşi, sunt acasă şi au cheltuieli mai puţine.

Dacă ar găsi la un loc de muncă în domeniu şi bine plătit, cred că mulţi ar s-ar întoarce acasă, decât să muncească aici în mall sau alte părţi, care nu au legătură cu studiile lor. Ca o recomandare, nu ar fi rău ca autorităţile sau marile firme să se gândească nu doar cum să ducă tinerii la muncă în Satu Mare ci şi ce să le ofere ca alternativă pentru petrecerea timpului liber, pentru că diferenţele între Cluj şi Satu Mare sunt mari din acest punct de vedere şi degeaba ajung la joburi bine plătite dacă nu au ce să facă după muncă. ”, a declarat Tudor Trenea, student în anul III la Facultatea de Mecanică, specializare Autovehicule Rutiere.

În acest moment organizarea târgului de joburi este avansată, existând chiar confirmarea pentru locaţie şi dată.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite