Cum au apărut celebrele post-ituri! Povestea unui eşec transformat într-o afacere extrem de profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Post-iturile au fost invenţia lui Spencer Silverm care în 1966 a inventat un adeziv pentru compania de cercetare pentru care lucra. După ce produsul a stat pe rafturi ani întregi pentru că nu avea caracter economic şi potenţial de a fi comercializat, o  întâmplare a făcut ca acesta să ajungă pe spatele unei bucăţi de hârtie.

Le-am folosit fiecare dintre noi cel puţin o dată. Pentru unii sunt o prelungire a memorie mult mai încărcate de tot felul de sarcini care trebuie duse la bun sfârşit. Pe alţii i-a salvat de la o ceartă conjugală pentru că le-a reamintit de ziua soţiei sau aniversarea căsniciei. Indiferent pe cine în ce fel a ajutat, un lucru este sigur, post-iturile sunt pe zi ce trece un obiect de birou sau pentru acasă care nu mai poate să lipsească.

Post-iturile sunt uzuale atât pentru a-ţi aminti de ora la care ai o întâlnire cu un prieten sau colaborator, cât şi pentru a lăsa un bilet familiei care se trezeşte mai târziu decât tine şi are câteva sarcini de făcut până te întorci tu de la muncă. În ultima vreme, cel puţin cei care muncesc mult la birou au creat o dependenţă faţă de micile bucăţi de hârtie colorate care se lipesc de orice suprafaţă.

Faptul că se lipesc şi au acea substanţă adeviză pe spate le-a făcut şi speciale şi le-a creat şi povestea pe care puţină lume o ştie. De fapt post-iturile au apărut dintr-o greşeală, au ajuns o invenţie după o lucrare ratată. Bucăţile de hârtie adevize au în spatele lor doi creatori, pe Arthur L. Fry şi pe Spencer F. Silver. Acesta din urmă este un chimist cu o bogată activitate în acest domeniu şi cu o dorinţă de a îmbunătăţi mereu substanţele cu care lucrează, acesta fiind şi motivul pentru care era angajat într-o firmă de cercetare. De-a lungul anilor Spencer Silver a testat un nou produs, un adeviz special, indistructibil care să fie destul de puternic pentru a ţine lipite mai multe foi, dar totuşi să le permită acestora să se dezlipească. Acesta se gândea să comercializeze substanţa sub formă de spray, dar nu găsea o modalitate pentru a o utiliza,un rost al ei în viaţa de zi cu zi a oamenilor şi nici colegii de la compania de cercetare nu îl prea încurajau în privinţa descoperii lui.

Totul până într-o seară, când Arthur Fry, elev al lui Spencer Silver, s-a încurcat în partiturile pieselor pe care le cânta în corul bisericii, acestea zburând de fiecare dată când începea să cânte, pierzându-se micile lui semne care îi evidenţiau pasajele importante. Frustrat şi în căutre de soluţii, acesta şi-a amintit de adevizul profesorului său, care a fost perfect pentru nevoile lui.

După aceasta întâmplare care dădea un sens adezivului, Spencer Silver a scris totul în detaliu pentru a prezenta descoperirea sa şefilor de la departamentul de management. A fost nevoie de cinci ani pentru a scoate pe piaţa produsul Post-it în forma actuală, dar acesta a fost o mare lovitură pentru compania la care lucra Spencer.

Post-iturile au apărut în forma actuală pe piaţa naţională din SUA în 1980, fiind rapid cerute şi pe restul continentelor. Formea cea mai des întâlnită a hârtiuţelor adezive este la dimensiunea de 76/76 milimetri, iar culoarea cea mai des folosită este galbenul.  Totuşi exisă 8 formate pentru post-ituri, acestea fiind adaptate pe parcursul anilor la cerinţa pieţei, la fel cum a fost şi extinderea paletei de culori, care în prezent a ajuns la 62 de culori, cele mai cerute fiind cele foarte vesele şi aprinse, precum galbenul consacrat pentru aceste obiecte, portocaliu, verde şi roz.

post-it
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite