VIDEO Zimbrii din Munţii Ţarcu au fost atacaţi de câini sălbăticiţi. Două animale au fost ucise de haite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi zimbri din rezervaţia Măgura Zimbrilor, din Munţii Ţarcu, una dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa, au fost ucişi de haitele de câini sălbăticiţi.

Patru zimbri din turmele eliberate în sălbăticia Munţilor Ţarcu au murit, iar două dintre animale au fost victimele câinilor sălbăticiţi, susţin reprezentanţii organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF), are au monitorizat habitatul în care trăiesc zimbrii.

„În urma vizitelor de monitorizare a turmei de zimbri din Munţii Ţarcu, rangerii WWF-Rewilding au descoperit că patru exemplare au murit din cauza unei combinaţii de factori. Cei mai slăbiţi dintre zimbri au fost alungaţi din turmă, ceea ce i-a făcut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel puţin doi dintre ei au căzut pradă unei haite de câini hoinari ce s-a format în zonă”, au informat reprezentanţii organizaţiei WWF.

Echipa WWF a fost în teren împreună cu medicul veterinar şi membri ai asociaţei care gestionează fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre şi din jurul cadavrelor, precum şi înregistrările de pe camerele de monitorizare amplasate în zonă, concluzionând că un grup de câini sălbăticiţi a hăituit şi atacat cel puţin două dintre exemplare (ambii masculi).

„În zonă există o haită de 15 câini sălbăticiţi. Aceştia nu sunt prădători naturali, ci unii care prădează fauna sălbatică, cu consecinţe pe termen lung care nu pot fi încă măsurate. Aceste exemplare au fost observate de echipa WWF cu ajutorul camerelor de monitorizare şi de către muncitorii forestieri. Această haită este în prezent cel mai puternic grup de prădători din zonă, făcând competiţie neloială lupilor de aici. Ei diminuează semnificativ numărul indivizilor din speciile sălbatice care sunt hrană pentru lupi (cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri etc.), iar aceştia nu mai sunt atraşi de o biodiversitate ridicată şi au şanse mult mai mici să formeze o haită”, susţin rangerii.

Atât animalele sălbatice, cât şi oile ciobanilor au fost atacate în ultimele luni de câinii sălbăticiţi. Rata de înmulţire a acestora este semnificativ mai mare decât a lupilor, deoarece, spre deosebire de prădătorul natural, toate femelele de câine se reproduc, nu doar femela alfa. Organizaţiile de mediu atrag atenţia asupra pericolului pe care aceste haite îl reprezintă pentru fauna sălbatică.


Vă recomandăm şi:

Pădurea Slivuţ unde au murit cinci zimbri a ajuns "arie protejată de turişti". Boala limbii albastre a închis rezervaţia

Accesul în cea mai veche rezervaţie de zimbri înfiinţată în România, la Haţeg, a fost interzis publicului, după ce cinci dintre cele 13 animale îngrijite aici au murit. Aria protejată se află în carantină, aici fiind confirmat un focar de bluetongue (boala limbii albastre).

Autorităţile interzic târgurile de animale din judeţ de teama bolii limbii albastre

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara a luat decizia de a interzice organizarea târgurilor de animale în judeţul Hunedoara, în luna septembrie. Motivul îl reprezintă incidenţa bolii limbii albastre, manifestată la vaci.

Dinozaurul Zamolxes a ajuns în Ţara Haţegului. Va fi expus în viitorul muzeu al dinozaurilor din Transilvania

Dinozaurul Zamolxes Robustus, adus din Canada, s-a alăturat Balaurului Bondoc şi sauropodului  Magyarosaurus dacus în patrimoniul Geoparcului Ţării Haţegului. Machetele artistice ale animalelor preistorice vor deveni atracţiile viitorului muzeu al dinozaurilor din Transilvania.

Zeci de oi au fost devorate de animalele sălbatice pe o păşune alpină din Straja

Leşurile câtorva zeci de oi ocupă o păşune alpină din Masivul Vâlcan, deasupra Staţiunii Straja. Oile din turma păzită de un cioban din judeţul Gorj au murit în urma atacului unor animale sălbatice.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite