Reşiţa: Un an de schimb de şcoli şi de ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii reşiţeni pot pleca, pentru 12 luni, în ţări din Europa şi în America, unde studiază într-un sistem diferit de cel românesc. Organizaţia „Youth For Understanding” Romania se află în aceste zile într-un „turneu” de promovare a acestei oportunităţi.

Răzvan Bălălău este unul dintre tinerii care a fost plecat în Germania într-un schimb de experienţă şi a rămas plăcut impresionat de sistemul diferit de afară. „Spre deosebire de sistemul de aici, în Germania nu se chiuleşte, este jignitor să fugi de la ore. Plus că volumul materiilor e mult mai mic, astfel reuşeşte să înţeleagă toată lumea despre ce e vorba”.
Tânărul a rămas în relaţii aproape ca de familie cu tinerii alături de care a învăţat. Acum, el vrea să îi convingă şi pe alţi elevi că merită să încerce un alt tip de învăţământ. „După ce m-am întors din anul de schimb, am început să activez ca şi voluntar în cadrul organizaţiei «Youth For Understanding Romania»”, a spus Răzvan.

Liceeni pot învăţa în Chile
Una dintre atribuţiile voluntarilor este campania de promovare a şanselor de a face schimburi internaţionale în Austria, Belgia, Chile, Danemarca, Franţa, Olanda, Suedia, Elveţia, Estonia, Germania şi S.U.A. „La Reşita am fost la patru licee şi am făcut prezentări claselor a IX şi a X-a. Copiii, la prima vedere, par foarte interesaţi. Rămâne de văzut cine aplică”, a mai spus Răzvan.
„Ar fi drăguţ să plec afară, nu am mai fost până acum, dar din ce am auzit este foarte bine. Îţi faci prieteni, devii mai conştient, înveţi să vorbeşti fluent o limbă, iar în plus înveţi să te descurci singur într-o altă ţară, cu o altă mentalitate”, a spus Alina Manolescu, elevă în clasa a X-a.
Organizaţia „Youth For Understanding” Romania funcţionează de 15 ani şi numai în 2009 33 de elevi au beneficiat de schimbul de experienţă.

Ofertă pentru liceenii din toată ţara
Liceenii găsesc formularele pentru înscriere pe internet www.yfu.ro. Ei trebuie să completeze şi să trimită până pe 10 decembrie solicitările de înscriere. Membrii organizaţiei vor merge şi în alte oraşe din ţară, precum Bucureşti, Iaşi, Piatra-Neamţ, Constanţa, Sibiu, Ploieşti, Satu Mare, Bistriţa sau Baia Mare.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite