Reţetă: cârnaţi cu busuioc, coriandru şi supa nemţească făcută din ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cârnaţii sunt vedeta mezelurilor făcute acasă în această perioadă, iar bucătarii spun că reţelele pentru pregătirea lor sunt nenumărate.

Dacă sunteţi printre cei care nu taie porc de Crăciun, dar îşi doresc cârnaţi proaspeţi, făcuţi acasă, Uica Mihai vă oferă o reţetă cu ajutorul căreia să vă faceţi pofta. Bucătarul bănăţean spune că nu aveţi nevoie decât de o vizită la măcelăria din cartier, de unde să cumpăraţi ingredientele şi să respectaţi gramajul recomandat.

“Zece metri de maţe subţiri de porc, cumpărate la cutie din galantar, vin puse să zacă în apă cu sare şi oţet, la un litru de apă, o lingură de sare şi trei linguri de oţet.

Zece kilograme de carne de porc se trec prin maşina de tocat cu sită fină şi se aşează într-un vas încăpător, pentru a avea loc de frământat.

Adăugaţi în carne: 

200 g. sare grunjoasă

50g. piper

20g. enibahar pisat

30g. busuioc uscat şi pisat în mojar

100g. cimbru uscat

20g coriandru pisat

20g chimen prăijit uşor în tigaie uscat şi pisat în mojar. 

Începeţi să fărmântaţi uşor carnea cu mirodeniile şi adăugaţi uşor, în reprize, doi litri de zeamă călduţă de oase de porc (foarte simplu, oase de la spată, coaste, vertebre, fierte în apă cu sare, piper boabe şi câteva foi de dafin). Frământatul trebuie să devină din ce în ce mai energic şi durează aproximativ un ceas, acesta fiind secretul reuşitei unor cârnaţi de calitate.

Tocătura trebuie să se albească (observaţi că nu am pus nici un strop de boia) şi să devină omogenă.

Cu ea se umplu maţele şi se formează cârnăciori lungi de o palmă.

Se lasă la uscat la vânt şi temperatură scăzută trei zile, apoi se dau la fum superficial, numai 8 ore.

Nu se consumă cruzi, sunt foarte buni pentru gătit cu varză, la cuptor pe pat de cartofi, fripţi în tigaie şi mâncaţi cu muştar ori hrean, dar superlativul lor este supa nemţească de cârnaţi pe care v-o dau acum:

Supa nemţească de cârnaţi

Un sfert de kilogram de ceapă tăiată rondele se pune să fiarbă într-un litru de apă amestecat cu un sfert de litru de oţet. Se adaugă un strop de sare- cât vârful cuţitului-, trei linguri zdravene de miere, două de zahăr, un praf de scorţişoară, câteva cuişoare, boabe de piper din belşug. 

Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm cârnaţii întregi şi lăsăm supa să clocotească la foc moale un sfert de ceas, cu capac deasupra.

Cârnaţii se servesc în farfurie adâncă, cu multe rondele de ceapă deasupra, cu puţină supă şi un strop de miere.“

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite