Faustine Sechehaye a venit în România de dragul experienţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faustine Sechehaye
Faustine Sechehaye

Pentru o săptămână, adolescenta din Belgia a avut parte de o excursie pe cinste în Reşiţa. A plantat copaci, şi-a făcut prieteni şi a cântat în limba română. Faustine Sechehaye este elevă în Belgia în localitatea Ciney şi este în clasa a 10-a. A stat o săptămână în orașul de pe Bârzava. 

PROFIL
Născută: 28.07.1995
Ocupaţia: Elevă
Studii: Institut St. Joseph Ciney din Belgia
Familia: Două surori şi un frate

Tânăra a venit de curând la Reşiţa într-un schimb de experienţă organizat cu ţări din toată Europa, numit „Eurodyssee”. De doi ani, eleva participă la astfel de schimburi şi spune că unul dintre cele mai plăcute a fost cel de la Reşiţa. „Am vrut să văd şi cum sunt românii. Am venit la Reşiţa pentru o săptămână şi am fost plăcut impresionată să cunosc stilul de viaţă al tinerilor reşiţeni”, a spus Faustine.

După ce şi-a cunoscut familia la care a locuit, tânăra a avut parte de un program special în care s-a putut obişnui cu stilul şi modul de viaţă al unul elev din localitate. „Prima activitate importantă la care am luat parte alături de ceilalţi colegi a fost la una dintre cele mai frumoase mănăstiri. Am fost la Mănăstirea „Sf  Ilie” din Bocşa unde am vizitat împreună cu măicuţele ateliere şi lăcaşul de cult”, a povestit eleva.

Pasionată de dansul clasic
Tânăra a participat la Caraşova la o acţiune unde au plantat pomi pe marginea şoselei. „Am avut ocazia să  plantez doi pomi în apropiere de Reşiţa şi unul dintre aceştia chiar l-am denumit Faustialia. Am fost bucuroasă să văd că tinerii sunt atenţi la protejarea naturii şi chiar am inaugurat o plachetă în zona unde am plantat copaci numită Parcul  Eurodysssee, a mai spus eleva din Belgia.

Pe lângă aceste schimburi de experienţă, Faustine este pasionată de dansurile clasice. „Fac dansuri de nouă ani de zile. Am fost îndrumată de sora mea să fac dansuri. Ea era foarte bună în acest sport şi mi-am dorit şi eu să o urmez”, a spus dansatoarea.
Atunci când nu este nu este în călătorii sau nu participă la schimburi de experienţă, Faustine participă la cursuri de dansuri câte două ore pe săptămână.

„Este o formă de a îmi petrece timpul liber şi îmi place foarte mult să mă las în voia muzicii”, a mai spus aceasta. Experienţa de la Reşiţa a fost una foarte plăcută. Unul dintre dansurile pe care tânăra l-a deprins de la reşiţeni este dansul pinguinului. „Este un dans amuzant şi un mod bun de a te face să râzi. Am mai învăţat de asemenea de la colegii mei de aici să când două piese româneşti: «Andri Popa» şi «Dragostea din Tei». Melodiile sunt interesante şi chiar ne-am distrat în timp ce le-am învăţat”, a mai spus belgianca. Experienţa din Reşiţa a fost una superbă pentru Faustine şi spun că dacă va avea posibilitatea va reveni cu drag printre prietenii pe care deja îi are la Reşiţa.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost experienţa din România?
A fost foarte frumoasă, am participat la multe activităţi, am descoperit mâncărurile tradiţionale româneşti şi am întâlnit mulţi reşiţeni care sunt foarte primitori şi prietenoşi.

Este prima dată când vii în România?
Da, este prima dată. Am mai fost în Grecia, dar nu s-a comparat cu experienţa din Reşiţa.

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la Reşiţa?
Cel mai frumos a fost să îmi petrec serile alături de elevii reşiţeni. Am avut parte timp de o săptămână de activităţi care ne-au permis să ne cunoaştem mai bine.

Ce-i place
„Îmi place să citesc romane fantastice. Romanul pe care îl citesc în prezent este Eragon scris de Christopher Paolini. Îmi mai place să ies cu prietenii, să merg la petreceri şi să am parte de schimburi de experienţă. Îmi place foarte mult să descopăr lucruri şi obiceiuri noi“.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să nu fac nimic, nu îmi place să mă plictisesc. Nu sunt genul de om care să stea în linişte, pentru că sunt o persoană energică şi mereu implicată în diferite activităţi. Nu îmi place că trebuie să părăsesc Reşiţa. Nu îmi place să pierd timpul cu lucruri care durează mult“.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite