Accesul spre paradisul alb, blocat de gropi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii trebuie să treacă testul drumului Prislop-Semenic ca să ajungă în paradisul alb
Turiştii trebuie să treacă testul drumului Prislop-Semenic ca să ajungă în paradisul alb

La drumul care leagă Văliug de Slatina Timiş se lucrează, însă cel care duce spre Semenic este spart. În ciuda eforturilor de modernizare a drumurilor pe care le-au făcut autorităţile judeţene, accesul spre Muntele Semenic se face încă greoi, pe o porţiune de câteva zeci de kilometri.

Salvarea turiştilor de la Văliug şi până la Slatina Timiş vine din fondurile europene, întrucât Consiliul Judeţean a câştigat o finanţare de  aproape 122 de milioane de lei.

„Înţelegem că a fost şantier toată vara de la Văliug spre Slatina Timiş şi că s-a lucrat, dar dacă tot se reabilitează porţiunea respectivă de drum, ar trebui să intre în lucru şi drumul de la Prislop la Semenic, pentru că acolo dai dintr-o groapă în alta”, a explicat Daniel Ţăpuc, un tânăr reşiţean de 30 de ani.
Oficialii de la Consiliul Judeţean spun că şi această porţiune de drum va intra în reabilitare şi întreţinere, însă de abia la anul. „Acum, nu mai poate intra în reabilitare, pentru că vremea nu o permite, însă la primăvară, cel mai probabil se va întâmpla acest lucru. În plus, Consiliul Judeţean, din fonduri proprii, a alocat suma de 10 milioane de lei pentru reabilitarea drumului de la Reşiţa şi până la Văliug”, a spus Ianăş Roşeţi, şeful Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Probleme şi la Reşiţa
Până să ajungă în paradisul alb de pe Muntele Semenic, turiştii mai trebuie să înfunte şi drumurile proaste din Reşiţa. „Dacă vin turişti din Timişoara sau din alt oraş al ţării, trebuie să  poată trece în primul rând de gropile din oraş. E adevărat că se lucrează acum la ele, însă mai avem de aşteptat până să circulăm ca în străinătate”, a declarat Andrei Mirea, un reşiţean de 27 de ani. Oficialii de la Primărie vin cu lămuriri.

„Mai multe porţiuni de drum au intrat în reabilitare şi se lucrează intens pe principalele artere, atât cât vremea ne permite. Dacă nu se încheie lucrările, acestea vor continua când condiţiile meteorologice o permit”, a explicat Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.

Drum bun pe Muntele Mic
În ciuda infrastructurii proaste pe porţiunea de drum din oraş şi de la Prislop la Semenic, la polul opus, Muntele Mic îşi aşteaptă turiştii cu drumuri gata modernizate, iar traseul montan va fi deschis circulaţiei rutiere şi pe timpul iernii, după ce mai bine de cinci ani singura soluţie de acces spre versant a fost telescaunul învechit de la poalele muntelui. Pe drumul până la platoul montan a fost instalat un parapet, care le va permite maşinilor să urce în siguranţă, indiferent de stratul zăpezii.
Lucrarea a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului şi are o valoare totală de 1,8 milioane de lei, fiind vorba despre 2.200 de metri de parapet. De fapt, este vorba despre prefabricate din beton, ce au fost montate pe sectoarele considerate periculoase, cu rolul de a împiedica ieşirea autovehiculor de pe platforma drumului.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite