Măcelul din pădurea de pe malul Nerei a ajuns pe masa autorităților. Prima constatare: etnicii romi au tăiat copacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul de Caraş-Severin a cerut începerea unei anchete pe malul Nerei, unde se defrişează masiv. Autorităţile sârbeşti, dar şi cele din Caraş-Severin, sunt în alertă după ce asociaţiile de mediu au sesizat că pe malul Nerei au loc defrişări ilegale în masă.

Cele două parţi nu s-au întâlnit încă la o masă comună prin care să ia măsuri împotriva tăierii alarmante de lemn, însă toate instituţiile sunt în alertă.

„Tăierea nu poate fi făcută oricum“
Prefectura Caraş a dat startul unei anchete pe Cheile Nerei, pentru a afla cine se face vinovat de tăierile ilegale de arbori din rezervaţia naturală. „Am fost informaţi de ceea ce se întâmplă în zona de frontieră şi am început o anchetă în acest sens. Este adevărat că arborii sunt tăiaţi de pe terenurile oamenilor, însă tăierea nu poate fi făcută oricum”, a spus prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea.

În plus, în zonă s-au deplasat deja şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), care confirmă sesizările pe care GEC Nera le-a făcut: s-au tăiat arbori nemarcaţi. În plus, cei care au mutilat pădurea au intrat şi în zona de frontieră cu Serbia. Pe malul râului Nera au fost defrişaţi ilegal copacii de pe o suprafaţă de câţiva kilometri, însă autorii nu au fost încă prinşi.

„Zona afectată este amplasată în afara fondului forestier. Ne-am deplasat pe malul Nerei şi am stopat fenomenul. Arborii au fost tăiaţi chiar din grădinile oamenilor. Am dat o dipoziţie de stopare a tăierii de arbori de orice fel”, a declarat Romeo Buzescu, directorul ITRSV.

Oficialii responsabili de pădurile judeţului spun că, dincolo de faptul că au oprit tăierea arborilor, au cerut o situaţie statistică de la primăriile comunelor pe care le străbate râul Nera.

„După ce vom primi listele cu numele proprietarilor vom putea începe efectiv ancheta, să vedem ce s-a tăiat şi ce pierderi sunt”, a mai spus Romeo Buzescu. Din primele declaraţii ale oamenilor, se pare că cei care au apelat la o astfel de metodă ar fi etnicii romi care locuiesc pe raza comunelor Socol, Câmpia şi nu numai.

Dosare penale pentru autori
După ce va fi sesizată poliţia despre prejudiciul adus fondului de stat, arborii de pe malul Nerei vor fi marcaţi. Responsabilii de mediu susţin că, până acum, nu au făcut marcaj pe proprietatea oamenilor, pentru că aceştia nu le-au cerut. Până una alta, răul a fost făcut, iar membrii GEC Nera explică ce urmări sunt.

„Arborii sunt o componentă importantă a ecosistemului transfrontalier comun aferent râului Nera, plasat pe teritoriul României şi Serbiei, care găzduieşte habitatul a numeroase specii de păsări. Acum, viaţa lor este pusă în pericol”, a explicat Doina Mărgineanu, consilierul pentru relaţii publice al GEC Nera.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite