Angajatorii cărășeni sunt în goană după căutarea forței de muncă pentru firmele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii firmelor cărăşene se plâng că duc lipsă de oameni. Şomerii spun însă că joburile nu se potrivesc cu calificările lor. Managerii de firme îşi pun speranţele în bursa locurilor de muncă, organizată în această săptămână de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Managerii firmelor cărăşene se confruntă cu o situaţie paradoxală. Deşi numărul şomerilor creşte, ei nu reuşesc să găsească forţă de muncă. Rata şomajului este de 11,7 la sută în Caraş, iar numărul şomerilor se apropie de 13.000.

Pentru că Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează o bursă în această săptămână, directorii societăţilor şi-au pus speranţele în acest târg al joburilor, în speranţa că şi criza lor va ajunge la sfârşit. Sunt însă pesimişti, pentru că, spun ei, încearcă de prea multă vreme să găsească angajaţi buni.

„Pe lângă faptul că nu găsesc muncitori calificaţi, am mai ajuns la o concluzie. Atunci când vine vorba despre cei necalificaţi, situaţia e în felul următor: decât să lucreze la program, şomerii sunt leneşi şi preferă să primească ajutorul de la stat. M-am înscris acum şi la bursa locurilor de muncă. Sunt curios să văd dacă se schimbă lucrurile”, a spus Samuel Barbu, care are o firmă de construcţii în Reşiţa. Managerul spune că cele 75 de locuri de muncă pe care le are disponibile sunt în evidenţa AJOFM de aproape o lună, dar şomerii nu se înghesuie să le ocupe. În plus, firma sa trece printr-o criză de personal de mai bine de doi ani.  

Fără soluţii la stat
Oficialii agenţiei nu pot pune capăt acestui cerc vicios, pentru că reşiţenii care nu vor să muncească găsesc repede soluţii. „Dacă noi avem locuri de muncă într-o meserie şi şomerii nu vor să se angajeze, aduc adeverinţe medicale şi atunci nu mai putem să le dăm repartiţie”, a explicat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM. La rândul lor, şomerii caută un loc de muncă, dar spun că nu au succes. „Îmi caut de lucru în domeniul construcţiilor. Am lucrat ca zidar. Am calificare în acest domeniu, pentru că am lucrat la fabrica de hârtie”, a declarat Mircea Spân.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite