Raluca Crîsta, specialistă în proiecte europene
0
Tânăra pasionată de un mediu curat şi de liniştea peşterilor şi-a dus pasiunea până la gradul de misiune. Se luptă să obţină bani europeni pentru zonele turistice unice din judeţ.
PROFIL
Născută. 11 decembrie 1981
Educaţie. Master în Management şi Marketing în Afaceri, Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa
Familie. Necăsătorită
Tânăra a fost implicată ani la rând în numeroase acţiuni de voluntariat. Munca nu a speriat-o niciodată şi de fiecare dată a încercat să-şi demonstreze faptul că efortul său va fi folositor în viaţa comunităţii locale. Din 2001 şi până în 2006, Raluca a fost membră a Asociaţiei „Cogito“ Reşiţa.
„Perioada în care am fost membră «Cogito» a fost ca o şcoală şi o rampă de lansare pentru mulţi tineri din Reşiţa. Activitatea mea la această asociaţie a început atunci când în anii de studenţie se căutau voluntari pentru organizarea evenimentului «Zilele Tinereţii» şi din curiozitate m-am înscris“, spune Raluca.
Prima întâlnire cu grupul Asociaţiei Speologice Exploratorii a fost în cadrul unui proiect de marcare a traseelor turistice în Parcul Naţional Cheile Caraşului. Pasiunea ei s-a concretizat în derularea în timp a mai multor proiecte, acum fiind director executiv al asociaţiei. „Mi-a plăcut foarte mult atmosfera din grup şi mi-am propus să nu ratez ocazia de a deveni membră. Astfel, în anul 2003, a fost scos un post de Office Manager în cadrul proiectului «Planul de management al Parcului Naţional Cheile Nerei». M-am prezentat la interviu şi asa a început totul. Mai întâi am implementat proiecte, apoi am ajuns să le scriu“, povesteşte tânăra.
Trasee în Clisura Dunării
Dragostea pentru natură şi dorinţa de a face tot ce este posibil pentru a o ţine în viaţă au făcut-o pe Raluca să înveţe să scrie proiecte care pot aduce bani de la UE. Unul dintre acestea este „Speoturism în centrura verde a Europei“. „Mi-a făcut mare plăcere să lucrez la acest proiect, mai ales că era vorba de promovarea peşterilor din acea zonă, prin intermediul unui traseu turistic. Din punctul meu de vedere, este foarte important să reuşim să ne promovăm judeţul şi să învăţăm să protejăm tot ce este legat de natură“, spune Raluca.
Şi-a făcut firmă
Pentru că este o fire activă, Raluca s-a gândit că este momentul să lucreze pentru propria afacere. „Experienţa de a scrie proiecte şi-a spus cuvântul. Tocmai de aceea am hotărât că vreau să muncesc pentru mine. Începând din martie 2009, mi-am deschis o mică afacere şi sunt mulţumită de ceea ce fac“, mai spune Raluca. Recunoaşte că are foarte mult de lucru şi că este greu să ajungă la un anumit echilibru între timpul liber, afacerea ei şi asociaţia speologică.
Întrebări şi răspunsuri
Ce are special judeţul Caraş-Severin?
Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai frumoase judeţe. Aici ai toate formele geografice şi o mulţime de zone turistice minunate. Păcat de faptul că oamenii nu au cei şapte ani de acasă şi distrug tot ce le stă în cale.
Cum ar trebui să luptăm cu ignoranţa faţă de mediu?
Cred că în aria curiculară din învăţământ ar trebui să se introducă ore speciale de ecologie şi de noţiuni de protejare a mediului. Nu este suficient doar să ştim că nu avem voie să aruncăm pet-uri aiurea. Ecologizarea este mult mai complexă şi ar trebui să învăţăm să avem o dezvoltare durabilă.
Ce-i place
„Îmi place muzica şi să călătoresc. Mă relaxez atunci când merg în excursii şi eu sunt la volan. Mi-aş dori să am mai mult timp liber ca să pot petrece momente alături de cei dragi”.
Ce nu-i place
„E greu sa spun ce nu-mi place. E normal să nu-mi placă minciuna, invidia sau alte lucruri de acest gen, dar nu mă plâng de astfel de aspecte din viaţa mea, pentru că încerc să evit contactul cu ele”.