Singura elevă din Caraş care cântă la fagot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasmina Brejneni a început lecţiile de fagot în clasa a şasea
Iasmina Brejneni a început lecţiile de fagot în clasa a şasea

Iasmina Brejneni, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Sabin Păuţa“ din Reşiţa, a câştigat nenumărate premii la concursuri naţionale şi internaţionale.

Tânăra de 18 ani este una dintre elevele de aur ale Reşiţei, apreciată pentru talentul ei înnăscut. Ascultând cât este de hotărâtă şi matură în ceea ce spune, dar, mai ales, în ceea ce face, nu poţi decât să fii de acord cu ea.

„Pasiunea pentru muzică mi-a insuflat-o tata, profesor la Liceul de Artă. De la trei ani mă ducea la ore să-i ascult elevii, iar din clasa a şasea am început, e adevărat, în joacă, să învăţ tainele fagotului. Fiind prea mică, însă, a trebuit să aştept încă doi ani pentru a putea să cuprind toate clapele instrumentului. Practic, din clasa a şasea am început serios lecţiile la acest instrument“, şi-a amintit tânăra. Poate din cauză că instrumentul este foarte greu, iar pe lângă talent ai nevoie şi de forţă fizică, elevii care aleg să îl studieze sunt foarte puţini la număr. De altfel, Iasmina Brejneni nu este numai singura fată care l-a ales pentru studiu, ci şi singurul elev din Caraş-Severin. Şi conjunctura i-a fost favorabilă.

Privind retrospectiv, la toţi anii de studiu, tânăra spune că nu ar fi schimbat fagotul decât pentru flaut, pentru pian neavând nicio chemare. În timp, tot efortul depus, orele de repetiţii, sprijinul şi îndrumarea venite din partea tatălui ei nu au rămas fără rezultate. Împrejurarea a făcut ca profesor să fie chiar tatăl său.

Mândru de talentul fiicei sale
Despre talentul ficei sale, profesorul Brejneni nu are multe de adăugat. „Este un copil normal, cu aspiraţii specifice vârstei. I-am spus de la bun început că s-a înhămat la o muncă de o viaţă şi că nu întodeauna eforturile aduc şi recunoaştere imediată“, a spus profesorul şi tatăl Iasminei.

După doar un an, în clasa a şaptea, prezenţa ei la olimpiada de la Arad a fost marcată cu locul întâi la acest instrument. Aceeaşi clasificare a avut-o şi în anul următor la olimpiada naţională de profil, pentru ca, în primul an de liceu, să primească, la Bucureşti, menţiune. Iasmina are simţul umorului când găseşte un termen de comparaţie pentru fagot. „Ceea ce pot afirma cu siguranţă este că instrumentul la care cânt eu este o maşină de lux! Şi asta pentru că preţul unui fagot poate ajunge chiar şi 30.000 de euro!“, a povestit Iasmina, zâmbind.

Visează la filarmonica austriacă
Ca orice tânăr responsabil, la doar câteva luni distanţă de examenul de Bacalaureat, se gândeşte la viitor. „Mă gândesc foarte serios să ajung să cânt în cadrul unei filarmonici. Până atunci, însă, va fi facultatea şi, cel mai probabil, mă voi duce la Conservatorul din Iaşi. Sigur, în timp, visez să ajung într-una din marile orchestre simfonice europene din Germania sau Austria“, a spus, hotărâtă, tânăra. 

Până va ajunge să cânte acolo unde doreşte, Iasmina este o adolescentă ce nu se deosebeşte, foarte mult, de celelalte, de aceaşi vârstă. Poate doar muzica pe care o ascultă o face mai specială, Mozart şi Beethoven fiind pe primul loc în topul preferinţelor sale. „Fiecare gen muzical îşi are locul său. Personal, ascult rar muzică populară. În schimb, nu ascult manele şi nici rock. Acesta din urmă, cu tobele lui, chiar mă oboseşte. În rest, nu am nicio problemă!“, a adăugat tânăra.

Competiţiile naţionale, o adevărată tradiţie
Elevii Liceului de Artă din Reşiţa sunt foarte activi atunci când vine vorba despre repetiţii şi concursuri. Adi Roiban (foto) este profesor de clarinet şi are nouă elevi care studiază acest instrument. „Cei mai mulţi dintre ei participă la competiţii. Muzica ocupă un loc important în viaţa lor, deşi au vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Ei fac multe sacrificii pentru muzică, deoarece timpul alocat studiului individual le ocupă o mare parte din zi“, a spus profesorul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite