Povestea de succes a pacienţilor din Caraş-Severin care şi-au salvat spitalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii şi pacienţii din Bozovici. FOTO: Oana Bejenariu
Medicii şi pacienţii din Bozovici. FOTO: Oana Bejenariu

Cinci mii de locuitori din Valea Almăjului au rămas în anul 2011 fără asistenţă medicală. Oamenii s-au organizat într-un ONG, au strâns bani, au făcut lobby la Ministerul Sănătăţii şi au reuşit să redeschidă spitalul

Județul Caraș-Severin are parte de o premieră în România. Ceea ce a fost iniţial o tragedie s-a transformat într-o adevărată lecție de solidaritate: spitalul din comuna Bozovici este din nou funcţional, de săptămâna aceasta, după eforturile locuitorilor. Miile de oameni din Valea Almăjului au pus mână de la mână și, cu sprijinul autorităților județene, au reușit imposibilul.

Marea problemă a celor cinci mii de locuitori din Valea Almăjului a început în primăvara anului 2011, pe 1 aprilie, atunci când oamenii au rămas fără spitalul din comuna Bozovici. Prin aceeași dramă au trecut și alți români, după ce guvernanţii închiseseră 67 de spitale din toaţă ţara. De la desființarea spitalului din Bozovici, peste 20 de persoane și-au pierdut viața, pentru că nu au ajuns în timp util la medic. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care localnicii au luat hotărât că trebuie să învingă sistemul bolnav care le-a pus lacăt pe ușa spitalului.

Eforturi comune

Administraţia locală, împreună cu cei care conduc județul, a luat decizia ca fostul spital să se transforme într-o secție a celui Județean de la Reșița. Nimic mai simplu! Singura problemă a fost legată de modul de finanțare și de avizul pe care Ministerul Sănătății trebuia să îl dea. A fost necesar un lobby intens făcut în Capitală, avizul favorabil fiind primit în urmă cu o lună.

Nu vorbeşte şi nu aude, dar face minuni cu pensula

„La nivel de comisie și de minister, am insistat pentru a se reactualiza formula centrelor medicale multifuncționale, acele centre care au posibilitatea să preia un caz de îmbolnăvire, să îl diagnosticheze, să îl stabilizeze și să îl trimită mai departe pentru asistență medicală de competență. S-a adus în spațiul legislativ această formulă a centrelor multifuncționale, după care am făcut demersuri pentru ca la Bozovici să existe o asemenea structură. Am considerat că, pentru a parcurge mai rapid pașii pentru punerea în funcționalitate, faptul că unitatea medicală se află în structura Spitalului Județean este cea mai adecvată strategie", a declarat medicul Iosif Secășan, senator USL.

Un leu pentru sănătate

Odată ce cadrul legislativ a fost rezolvat, singurele probleme care au mai rămas au fost legate de bani. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu a putut să finanțeze secția nou-creată, dintr-un motiv birocratic: cheltuiala nu a fost cuprinsă în buget atunci când trebuia. Așadar, cea mai simplă soluție a fost înființarea unui ONG, la susținerea căruia să contribuie financiar localnicii, primăriile a opt localități din Valea Almăjului, dar și Consiliul Județean Caraș-Severin. Cu toții și-au unit forțele și au format Asociația „Sănătate pentru Almăj".

„Fiecare primărie contribuie cu bani și suportă cheltuielile administrative. Suma lunară pe care o alocă este de 1.500 de lei. Consiliul Județean, la rândul său, contribuie cu suma de 10.000 de lei, iar familiile din Valea Almăjului alocă ONG-ului câte un leu pe lună de familie", a spus Iustina Turnea, consilier județean.

Momentan, „Centrul de Sănătate Multifuncţional Bozovici", așa cum se numește acum, deține o singură secție, de interne, are doi medici și două asistente. Cadrele medicale sunt plătite din bugetul Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

Planuri de modernizare

„Din acest moment, Spitalul Județean și Consiliul Județean vor trebui să investească și aici, să modernizăm structura de la Bozovici. Noi acum reparăm un rău făcut județului și Almăjului. Sper ca această structură medicală să fie modernizată și perfecționată", a declarat Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Aşadar, lucrurile nu se opresc aici în ceea ce priveşte spitalul din Bozovici. După ce au reuşit imposibilul, oamenii care fac parte din ONG au de gând să îmbunătăţească serviciile medicale. În plan urmează modernizarea unității spitalicești, dar și mărirea numărului de secții cu chirurgie, pediatrie și ginecologie.

Aflaţi mai multe despre campania CINE, CÂND ŞI CUM SCHIMBĂ ROMÂNIA de pe pagina de Facebook şi de pe site-ul oficial.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite