„Boala sărăciei” ameninţă şaizeci de bebeluşi din oraşul de pe Bârzava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelica Mladen spune că se teme pentru sănătatea copilului ei
Angelica Mladen spune că se teme pentru sănătatea copilului ei

Vaccinarea cu BGC este suspendată în oraş, întrucât vechile doze antituberculoză au expirat. Odată cu ridicarea licenţei de producţie a Institutului Cantacuzino, medicii cărăşeni nu pot lansa o dată clară la care ar trebui să ajungă la Reşiţa noile doze.

Vechile doze de vaccin BCG au expirat încă din luna ianuarie a acestui an. Situaţia este destul de gravă, ţinând cont de faptul că bebeluşii reşiţeni trebuie izolaţi fie la maternitate, fie la domiciliu până la vaccinarea anti tuberculoză. Şanse ca lucrurile să se îndrepte cât mai curând nu sunt.
„Iniţial, cei de la Institutul Cantacuzino au lansat ca dată de trimitere a noilor doze luna aprilie. Între timp însă au apărut probleme legate de ridicarea licenţei de producţie, până la conformarea cu normele europene. Astfel că e greu de precizat o dată exactă”, a declarat medicul Dragoş Luca, şeful Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Caraş-Severin.

Vaccin recomandat
Pe de altă parte, medicii cărăşeni susţin că acest vaccin este important. „El protejează copiii de producerea formelor grave de tuberculoză. Vaccinarea se poate face până la vârsta de la zece luni şi sperăm ca în curând situaţia să se reglementeze”, a afirmat medicul pneumolog Dumitru Secăşan, directorul Spitalului Judeţean Reşiţa.
Medicii le recomandă mămicilor să nu permită contactul celor mici cu alte persoane, până la efectuarea vaccinului. „Maria s-a năcut pe data de 26 ianaurie şi nu este vaccinată. Am să respect ceea ce a recomandat medicul, deşi nu este normal să nu existe în maternitate acest veaccin. Copilul are nevoie şi de aer curat”, a spus Angelica Mladen, o mămică din Reşiţa.

Vaccinul, de negăsit
De la începutul acestui an, la maternitatea spitalului din oraş s-au născut 170 de copii, iar 60 dintre aceştia nu au fost încă vaccinaţi cu BCG. România este printre primele patru ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei. Indicatorii epidemiometrici ai „bolii sărăciei” înregistrează în România cele mai ridicate valori din Europa. „Deşi am încercat importarea vaccinului din alte ţări, acesta nu se mai fabrică, întrucât statele civilizate au eradicat complet această boală”, a declarat medicul Zoltan Babics, de la Spitalul Judeţean.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite