Poluarea marca UCMR sfidează regulile Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzina reşiţeană ignoră normele internaţionale de mediu în domeniu. Combinatul TMK a investit câteva milioane de euro în instalaţia de desprăfuire, dar colosul industrial UCMR nu se supune indicaţiilor. Acum, societatea a primit un ultimatum de la Garda de Mediu Reşiţa.

UCMR, aflată în pragul falimentului, vine cu un plus de poluare pentru reşiţeni. Conducerea firmei din zona Mociur ar fi trebuit să rezolve problema legată de mediu până la sfârşitul anului 2009, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi. Firma UCM Turnate ar fi trebuit să investească circa un milion de euro în instalaţia de captare şi epurare de emisii, la cuptorul de oţel de zece tone. „Termenul prevăzut special, numai pentru această investiţie, a expirat la începutul acestei luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al UCM Group, Sergiu Taban. 

Control cu avertisment


Odată cu expirarea termenelor de conformare, Garda de Mediu Reşiţa s-a pus pe controale. „Noi le-am prelungit termenul până la data de 30 iunie, dar deocamdată, lucrările nu sunt atacate în teren, ceea ce pune sub semnul întrebării realizarea investiţiei”, spune Gheorghe Pitulan, comisar în cadrul Gărzii de Mediu. Potrivit legii, odată cu expirarea noului termen, activitatea de producere a oţelului este suspendată într-o primă fază pentru şase luni, iar ulterior societatea rămâne fără autorizaţie de mediu. Asta presupune închiderea UCM Turnate.

La negocierile care s-au purtat cu reprezentanţii Comisei Europene, uzina reşiţeană este singura care a reuşit să obţină o perioadă de tranziţie, de doi ani, ca să intre în legaliate, pe linie de mediu. Spre deosebire de celelalte combinate din judeţ, resprectiv TMK şi Gavazzi Steel, care la finele lui 2007 au avut ultimul termen de punere în legalitate cu această perioadă, UCM Turnate nu a reuşit să respecte termenele, iar în zilele în care produce, împrăştie praf în toată zona Mociur”, subliniază comisarul Gărzii de Mediu. „Activitatea societăţii UCM Turnate se desfăşoară în deplină conformitate cu normele şi directivele legislaţiei de mediu a UE”, declară Sergiu Taban, purtătorul de cuvânt al UCMR Group.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite