Profesorii cărăşeni fac naveta pe bani proprii, ca să le predea elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de istorie Cristian Şodâncă face naveta de la Reşiţa la Anina
Profesorul de istorie Cristian Şodâncă face naveta de la Reşiţa la Anina

Cele mai multe primării din judeţ beneficiază de serviciile profesorilor, fără a le deconta banii de transport. Aproximativ 60 de dascăli bat drumurile pe buzunarul propriu ca să le predea copiilor, în timp ce banii lor sunt folosiţi în alte scopuri.

Banii de transport ai profesorilor care fac naveta în judeţul Caraş-Severin sunt de cele mai multe ori uitaţi de administraţiile locale. Din lipsă de fonduri, edilii şefi nu au posibilitatea să le plătească dascălilor banii pe transport. Potrivit legii, profesorii care se deplasează în alte localităţi ca să predea trebuie să primească o locuinţă de serviciu ori decontul pentru transportul în comun, sau chiar şapte litri de benzină la suta de kilometri.

De cele mai multe ori, ca să nu rămână fără loc de muncă, dascălii plătesc transportul din salariul lor. În această situaţie este şi un profesor de istorie care face naveta de la Reşiţa, la Anina. Pentru a avea o catedră întreagă de 18 ore, acesta lucrează şi la o şcoală din Reşiţa, şi la Anina. „Fac naveta de aproximativ 2 ani între Anina şi Reşiţa. Eu locuiesc în Reşiţa, dar la Anina am obţinut prin concurs postul de profesor de istorie. Merg acolo de trei ori pe săptămână. La Reşiţa mai am şase ore pentru completarea catedrei. Din păcate, noi ne plătim singuri drumul”, a spus Cristian Şodâncă . Dascălul are de primit aproape 5.000 de lei, restanţa pe doi ani.

Motivul: lipsa fondurilor

În situaţia profesorului mai sunt şi alţi dascăli din judeţ care fac naveta. Ei plătesc aproximativ două sute de lei pe lună din salariu, ca să ajungă la ore. „Lipsa fondurilor este motivul pentru care nu au fost făcute astfel de plăţi către profesori. Nu este vorba de rea voinţă, dar din păcate, asupra noastră apasă mai multe obligaţii. Noi de anul trecut nu am mai putut face deconturi la benzină. Sperăm să fie doar o problemă pasageră”, a spus Mircea Apostol, secretarul comunei Berlişte.

Armeniş, excepţia care confirmă regula

Există şi primării care fac tot posibilul să plătescă transportul dascălilor. Un exemplu în acest sens este la Armeniş. „Noi alocăm bani de transport pentru un profesor şi un învăţător, care vin de la Caransebeş. Am avut şi noi ceva probleme, dar acum s-au rezolvat”, a spus Ioan Vetreş, primarul de la Armeniş.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite