UE critică poluarea cu uraniu din zona Ciudanoviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele de la minele din Caraş-Severin se regăsesc în ultimul raport întocmit de reprezentanţii Comisiei Europene. În timp ce autorităţile române neagă pericolul şi invită oamenii să-şi păstreze calmul, Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă asupra pericolului.

În timp ce autorităţile române tratează cu superficialitate problemele legate de radioactivitatea ridicată din zona Ciudanoviţa-Lişava-Natra, Uniunea Europeană acordă o atenţie deosebită minelor de uraniu neecologizate după închiderea lor. Ultimul studiu al Comisiei Europene asupra situaţiei privind minele de uraniu şi deşeurile cuprinde şi problemele semnalate de mai multe ONG-uri în zona Ciudanoviţa şi în localitatea Băiţa, din Bihor.

Limite mult depăşite

 „În zona Ciudanovita-Lişava-Natra, oamenii trăiesc în pericol pentru că uraniul de la mine otrăveşte aerul. Minele părăsite din Caraş-Severin aşteaptă în van să fie reabilitate. Zona Ciudanoviţa este cunoscută în toată ţara pentru nivelul ridicat de activitate. Subiectul este tabu pentru autorităţi, care oferă foarte puţine informaţii despre adevăratele bombe ecologice. Concluziile trasate de voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, coordonaţi de Cornel Popovici Sturza, vor fi aduse la cunostinţa celor direct responsabili de managementul acestor deşeuri”, se arată în studiul Comisiei Europene.

„De aproape 20 de ani, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Economiei administrează minele din zona Ciudanoviţa, dar fără prea mare progres în ceea ce priveşte reabilitarea haldelor. Apa de ploaie duce deşeurile radioactive în râuri, animalele sunt păscute pe depozite şi astfel mâncarea poartă urme ale radioactivităţii. Cel mai grav este că am văzut oameni construind case cu pietre din aceste depozite. Acolo, limita permisă a fost depăşită de 300 de ori”, susţine Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.

Autorităţile române neagă pericolul


Mircea Goloşie, preşedintele Hobby Club Jules Verne, avertizează asupra pericolului. „Cota e în zona de prealarmare şi chiar alarmare nucleară”, susţine Goloşie. Nicu Popa, director general al Companiei Naţionale a Uraniului Bucureşti, ţine însă să-i liniştească pe locuitorii Ciudanoviţei. „Potenţialul radioactiv se manifestă doar asupra lucrătorilor expuşi profesional”, a spus Popa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite