ANALIZA Piaţa muncii se dezmorţeşte de abia spre jumatatea acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locurile de muncă disponibile pentru cărăşeni sunt puţine, însă previziunile de angajare sunt optimiste. Potrivit prognozei analiştilor economici, lucrurile încep să se îndrepte în ceea ce priveşte numărul joburilor de abia peste câteva luni.

În timpul iernii, producţia a stagnat în cele mai multe sectoare economice, iar la începutul anului, firmele şi-au reluat, încet-încet, activitatea. Odată cu trecerea anotimpului rece, lucrurile încep să îşi reintre, cu greu, în ritm.

Prognozele specialiştilor pentru perioada martie - iunie 2011 nu aduc veşti dintre cele mai bune. Asta, mai ales că în zona de sud-vest a ţării, şi angajatorii sunt pesimişti în ceea ce priveşte punerea joburilor la bătaie. „Pentru această săptămână, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt disponibile 25 de posturi vacante”, a declarat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin.

Şomerii cer relocarea

Situaţia va persista în prima jumătate a anului, dacă e să luăm în calcul şi studiul făcut de Agenţia de Recrutare a Forţei de Muncă Manpower. Potrivit acestuia, climatul de angajare nu este favorabil şomerilor, dar arată, totuşi, o urmă de optimism. „Perspectivele de angajare sunt mult mai puternice, atât faţă de Trimestrul 1, 2011, cât şi comparativ cu 12 luni  în urmă, prognoza îmbunătăţindu-se cu 15 puncte procentuale pentru zona de sud-vest a ţării”, se arată în studiul agenţiei. Specialiştii spun că, din lipsă de alternativă pe piaţa din Reşiţa, şomerii preferă alte oraşe, în care să se mute cu tot cu familii.

„Cei mai mulţi şomeri din zona Reşiţa preferă o relocare spre Timişoara. Industria automotive din Vest va avea de acum înainte o nevoie crescândă de angajaţi”, a spus Ileana Ciochină, manager al agenţiei de recrutare Manpower Timişoara.

S-a mutat la Timişoara


În situaţia descrisă de Ileana Ciochină se încadrează şi psihologul Sebastian Bilanin, din Reşiţa. Tânărul s-a mutat în oraşul vecin pentru că este mare şi are posibilităţi mai multe de angajare. „Aici am şansa să fac ceea ce îmi doresc şi ceea ce îmi place, pe specializarea mea”, a spus tânărul care s-a mutat în Timişoara încă de la finele anului trecut.

Analiştii economici sunt de părere că munca sezonieră va salva puţin statisticile. „Acum, există domenii de activitate cu munca sezonieră. Lucrurile se vor mişca pe piaţa muncii şi se va înregistra treptat, treptat, o creştere uşoară a numărului de angajaţi”, a spus analistul economic Cristian Orgonaş.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite