Portret: Oana Bălănescu vrea să salveze viaţa oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Bălănescu este pasionată de medicină
Oana Bălănescu este pasionată de medicină

Tânăra este pasionată de medicină  şi de doi ani de zile studiază acest domeniu la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Oana Bălănescu este o tânără de 21 de ani care iubeşte medicina şi este convinsă că s-a născut pentru a-i ajuta pe bolnavi.

PROFIL
Născută. 22.10.1988
Studii. Liceul Traian Vuia, secţia chimie-biologie
Ocupaţia. Studentă
Familie. Necăsătorită

Reşiţeanca studiază la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. De doi ani de zile se perfecţionează în această meserie şi este una dintre studentele eminente în generaţia sa.

Pasiunea pentru medicină a venit în urmă cu mulţi ani, când a participat pentru prima dată la concursul „Salvaţi Copiii”, organizat la Şcoala Generală Numărul 10 din Reşiţa. Atunci tânăra a descoperit că îi place să îşi ajute semenii şi să fie alături de ei. „În şcoala generală am participat la concursul Salvaţi Copiii şi mi-a plăcut foarte mult, dar atunci credeam că nu pot face prea multe şi nu pot lupta pentru drepturile lor, pentru că sunt o fire timidă”, a spus Oana.

Participarea la aceste concursuri a făcut ca dorinţa elevei de a-i ajuta pe cei nevoiaşi să fie din ce în ce mai mare. Ea a realizat că una din modalităţile prin care poate ajuta oamenii este meseria de doctor. „În timp, mi-am dat seama că singurul mod de a-i ajuta pe ceilalţi este această profesie şi am făcut toate demersurile să merg spre acest lucru”, a mai spus studenta.

Olimpică la biologie

Reşiţeanca a participat şi la olimpiade. Prima competiţie de acest gen a fost în clasa a şaptea, la olimpiada de biologie, unde a avut rezultate deosebite. „Prima participare a fost o provocare pentru mine. În urma acestui concurs  am câştigat experienţă şi încredere. Atunci am obţinut locul doi la noi pe judeţ. Olimpiada a avut loc la Reşiţa”, a explicat Oana.

Deşi este o meserie grea şi cu multe responsabilităţi, Oana a decis să o urmeze studiul în domeniul medicinei de pe băncile şcolii generale. La terminarea acesteia, eleva a intrat la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reşiţa, la secţia chimie-biologie. După absolvirea liceului a plecat la Timişoara. „Acum sunt în anul doi la facultate. Am numeroase cursuri şi laboratoare. Într-adevăr este un program încărcat, dar dacă îţi place un lucru, nimic nu este imposibil”, a mai spus studenta.

Viitor medic pe urgenţe


În anul I de facultate Oana era decisă să se specializeze în chirurgie, până în momentul în care a făcut practică la Urgenţe.
„Mi-am dorit chirurgie într-o primă fază, pentru că este o specialitate care tot timpul îţi oferă lucruri noi şi care nu te lasă să te plictiseşti. Laboratoarele de practică de la Urgenţe, însă, m-au făcut să mă mai gândesc dacă mă voi specializa în chirurgie. Mai sunt încă patru ani de studii în care voi avea ocazia să învăţ şi să mă îndrept spre o specializare”, a mai spus tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te descurci cu timpul liber?

Într-adevăr este un program încărcat, dar am venit la Timişoara pentru facultatea care este pe primul loc. Deşi avem uneori cursuri de dimineaţa până seara şi în sesiune trebuie să facem faţă la zece examene, rămâne şi timp pentru distracţie. Nu foarte mult, dar există pentru o ieşire cu colegii sau prietenii.

Cum a fost la olimpiada de română şi geografie?

După ce am mers la olimpiada de la biologie, am vrut să îmi testez şi cunoştiinţele la română şi la geografie. În clasa a opta am participat la olimpiade unde am obţinut locul trei la nivel de judeţ.

Ce-i place
„Îmi place muzica. Ascult diferite genuri: dance, disco, house şi sârbească. Îmi mai place să dansez şi să fac cumpărături, atunci când îmi permite timpul“, a spus Oana Bălănescu.

Ce nu-i place
„Sunt puţine aspecte care nu îmi plac, deoarece văd câte ceva drăguţ în fiecare lucru. Pot să zic că  nu îmi plac minciunile şi oamenii falşi“, a mai mărturisit tânăra.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite