Lavinia Scutaru este biologul altruist care salvează copiii Reşiţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavinia Scutaru
Lavinia Scutaru

Tânăra este de patru ani membru în Organizaţia „Salvaţi Copiii” din Caraş-Severin, iar timpul liber şi-l dedică problemelor cu care se confruntă minorii. Lavinia a auzit de Organizaţia „Salvaţi Copiii” încă din clasele I-IV, atunci când la şcoală a studiat materia opţională referitoare la drepturile pe care le au.  

Profil:

Născută. 18.04.1994
Studii. Clasa a X-a, ştiinţele naturii, Liceul „Traian Lalescu”, Reşiţa
Familie. O soră mai mică

Altruistă din fire, tânăra s-a gândit să se alăture persoanelor care îşi ocupă timpul într-un mod constructiv. „Nu am putut să mă alătur imediat celor din organizaţie pentru că eram prea mică. Aşa că am mai aşteptat să devin membru până prin clasa a VI-a, atunci când am aderat oficial la organizaţie”, povesteşte Lavinia.

Pentru că a simţit nevoia să se implice cât mai mult în viaţa celor mici, dar şi pentru că detestă lucrurile superficiale, tânăra nu a stat pe gânduri atunci când a venit vorba să se specializeze în acţiunile de voluntariat. „Am participat la două cursuri de formare, după care conceptul de voluntar s-a concretizat în mintea mea pentru că am început chiar să îl aplic prin munca efectivă cu cei care au nevoie de sprijin”, spune Lavinia.

În plus, tânăra relaţionează prin joc şi cu elevii din ciclul gimnazial, pe care îi învaţă cât de importante le sunt drepturile şi, mai mult decât atât, le explică cât de esenţial este să lupte pentru ceea ce li se cuvine. „Chiar în această perioadă sunt implicată într-un program  prin care eu şi colegii mei, voluntari, îi ajutăm pe cei mai mici decât noi să ştie ce au de făcut atunci când le sunt lezate drepturile”, povesteşte tânăra.

Pasionată de artă

Oamenii altruişti sunt sensibili din fire de cele mai multe ori, iar această caracterizare i se potriveşte şi Laviniei, care este implicată şi în proiectul de teatru al Liceului „Traian Lalescu”. „M-am alăturat trupei BODRI pentru că iubesc limba franceză, iar tot ceea ce facem cu trupa este chiar în limba mea preferată. Şi cred că este un mod plăcut şi relaxant de a-mi petrece timpul liber”, spune Lavinia, care s-a alăturat trupei încă din clasa a IX-a şi nu regretă nicio secundă decizia ei.

„Dimpotrivă, pot spune că decizia m-a ajutat la evoluţia mea personală, ca om, pentru că am avut ocazia să iau parte la două schimburi de experienţă care m-au determinat să raportez valorile pe care noi le avem, la cele ale belgienilor. Asta pentru că am ocazia să stau în Belgia pentru o săptămână şi să descopăr obiceiurile şi viaţa lor”, subliniază tânăra. Visul Laviniei este ca atunci când termină liceul să devină medic şi să salveze vieţile celor care o înconjoară.

Întrebări şi răspunsuri

În ce alte organizaţii mai eşti implicată?
Sunt membru al Organizaţiei Crucea Roşie din vara trecută. Am participat la un concurs de prim ajutor şi aşa am ajuns să şi activez ca membru. De asemenea, mai fac parte şi din Centrul de voluntariat Reşiţa.
Ce te impresionează la copiii din ziua de azi?
Deşi sunt şi eu un copil, pot spune că lucrând cu alţi copii, mai mici decât mine, m-a impresionat gradul lor de implicare şi dorinţa lor de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre ceea ce îi interesează. Acesta este un semn pozitiv pentru că înseamnă că nu vor rămâne indiferenţi la problemele sociale, atunci când vor creşte.

Ce-i place
„Îmi place să mă implic în cât mai multe activităţi. Îmi place să creez un mediu plăcut în jurul meu şi să îmi fie recunoscute meritele. Îmi place vara pentru că pot să petrec timpul liber în natură”.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac persoanele superficiale, nu îmi place să pierd timpul aiurea. De asemenea, nu îmi place să creez sau să mă implic în conflicte, indiferent de ce tip ar fi ele”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite