Kirchweih nemţesc, sărbătorit la Gărâna (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemţii din Gărâna au făcut parada costumelor populare în fiecare an
Nemţii din Gărâna au făcut parada costumelor populare în fiecare an

Reşiţenii s-au alăturat astăzi manifestării etnicilor germani. La eveniment au luat parte şi turişti străini. Manifestarea tradiţională a ajuns la cea de-a 17-a ediţie. Evenimentul este legat de recolta din această toamnă.

Încă de la primele ore ale dimineţii, străzile din Gărâna au fost „inundate” de localnici îmbrăcaţi în portul tradiţional nemţesc. Aceştia s-au gătit astăzi pentru una dintre cele mai aşteptate sărbătorii ale anului: Kirchweih-ul. Patru grupuri de dansatori şi trei formaţii au dat startul sărbătorii pe străzile comunei.

Aceştia au plecat după slujba religioasă spre pomul de Kirchweih. „Programul de rugă a debutat cu slujbă religioasă. Acum ne pregătim să mergem în curtea unui localnic pentru a lua pomul de Kirchweih, simbolul recoltei”, a spus în această dimineaţă Carol Rank, primarul localităţii.

Conform obiceiului, localnicii împodobesc pomul cu diferite ornamente în curtea unui localnic. Acesta este plimbat prin comună şi apoi este dus în faţa primăriei.

Kirchweih

„Acum aştept marşul tradiţional să vină la mine în curte. De aici vom da startul rugii. Suntem pregătiţii şi în acest an să ducem tradiţia mai departe. Bradul este împodobit cu o coroană frumoasă şi multe floricele”, a spus George Tăuş, unul dintre localnici care de mai bine de 15 ani iau parte la această sărbătoare tradiţională a nemţilor.

Localnicii, dar şi turiştii care au venit la acest sfârşit de săptămână la poalele Muntelui Semenic, vor putea admira grupele şi formaţiile care vin din toate colţurile judeţului pentru a participa la Kirchweih.

Pregătiri de bal

Anul acesta are loc cea de-a 17-a ediţie a tradiţionalei sărbători germane de Kirchweih. „Avem invitaţi speciali din toate părţile. Vin şi mulţi nemţi de peste hotare pentru a petrece cu noi. Am încercat să ducem mai departe tradiţia şi după 1990. Deşi sunt localnici puţini sunt mulţi reşiţeni, timişoreni, arădeni si nemţi care astăzi ne bucură cu prezenţa”, a mai spus primarul acestei localităţi.

Kirchweih

CLIK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Sărbătoarea se va încheia cu balul tradiţional de Kirchweih. Acesta va avea loc de la ora 20.00 în Căminul Cultural al localităţii. „Aştept balul. Eu sunt bănăţeancă dar îi admir foarte mult pentru felul în care se pregătesc. Particip de ceva ani la această sărbătoare”, a spus Monica Paşcalău, o bănăţeancă.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite