Istoria medievală a Reşiţei, în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bisericuţa Ogăşele este în planurile administraţiei locale, ca să ajungă un obiectiv demn de vizitat. Cel mai vechi obiectiv al Reşiţei, Bisericuţa medievală de la Ateneu, se degradează pe zi ce trece, deşi a fost descoperită după 1970.

Obiectivele culturale ale Reşiţei sunt întreţinute cu greu de autorităţi, la insistenţele oamenilor de cultură din oraş. Într-un top trei al celor mai vechi obiective, prima poziţie, Biserica Ogăşele, este lăsată în paragină de 30 de ani. „Categoric, ca şi vechime, Biserica de la Ateneu este cea mai importantă. Ea a fost construită în secolul al XII-lea şi se apreciază că aceea a fost prima vatră a Reşiţei”, spune consilierul superior de patrimoniu Dana Bălănescu.

Proiect în derulare

„Ansamblul medieval reprezintă cele mai vechi urme ale unei aşezări umane care a existat pe actualul teritoriu al Reşiţei. Nu este cunoscută cu certitudine denumirea acestei localităţi medievale, însă în documentele acelei perioade sunt menţionate nume ca Ţeroviţa, Borza, Feyerviz, Sincova sau Valle, una dintre acestea putând fi, cu mare probabilitate, cea ale cărei urme s-au descoperit la Ogăşele”, povesteşte istoricul Mircea Rusnac. Ruinele au fost descperite încă din anii ’70, dar nicio administraţie nu a considerat de cuviinţă că locul în jurul căruia s-a format actualul oraş merită promovat.

În prezent, Biserica Ogăşele se află în planul de reabilitare şi punere în valoare al administraţiei locale. „Până acum, nu a luat nimeni în calcul să pună în valoare aceste ruine, dar există un proiect de amenajare a zonei”, explică edilul şef al oraşului, Mihai Stepanescu, care speră ca, la un moment dat, turismul ecumenic să prindă rădăcini la Reşiţa. În prezent, proiectul se află în evaluare la Agenţia de Dezvoltare Vest, dar până când nu se şi obţine fiananţare, ruinele rămân în paragină, acoperite de bălării.

Topul celor mai vechi obiective din Reşiţa

Dacă locul întâi într-un top al vechimii obiectivelor din oraş este ocupat de Biserica medievală Ogăşele, pe locul al doilea se plasează furnalul de la Uzina TMK, ridicat în anul 1771. În ce priveşte poziţia a treia ca şi importanţă, acesta este ocupat de Palatul Cultural din oraş, singurul obiectiv reabilitat complet.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite