PORTRET Florin Şerban este cel mai bun regizor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Ursul de Argint şi până la GOPO 2011, unde a câştigat premii, reşiţeanul se mândreşte cu toate. Florin Şerban, s-a născut la Reşiţa în anul 1975. Şcoala generală şi liceul le-a urmat la actualul Liceul „Traian Lalescu“. Absolvent al secţiei de filologie-istorie, tânărul s-a îndreptat spre jurnalism.

Profil:

Născut. 21 ianuarie 1975
Studii. Master de regie de film la Columbia University, New York
Familie. Necăsătorit

Primul loc de muncă al lui Florin Şerban a fost, în 1996, la televiziunea locală din Reşiţa. Tânărul s-a angajat în luna septembrie şi a lucrat ca redactor timp de patru luni. Florin Şerban îşi aminteşte cu drag de primul său loc de muncă.

A studiat filosofia la Cluj, apoi a fost admis la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia regie-film. În timpul studiilor a lucrat ca producător şi regizor la una dintre cele mai cunoscute televiziuni din ţară, a scris şi regizat câteva scurtmetraje şi a jucat în altele. După finalizarea studiilor de regie a obţinut o bursă la Facultatea de Film a Universităţii Columbia din New York şi s-a înscris la masteratul în regie de film al acestei facultăţi.

„Primul meu contact cu televiziunea a fost la Reşiţa, apoi am plecat la Cluj. Aş minţi dacă spun că am învăţat televiziune la Reşiţa, dar am avut ocazia să cunosc oameni care să împărtăşească şi altora din cunoştinţele lor”, povesteşte Florin Şerban. În 2010 filmul său de debut, „Eu când vreau să fluier, fluier”, a câştigat „Ursul de Argint” şi Premiul „Alfred Bauer” la Festivalul de Film de la Berlin.

S-a impus la GOPO

După ce filmul reşiţeanului a fost propunerea României la Oscar, Florin Şerban s-a impus anul acesta la Premiile GOPO, unde  a câştigat şapte statuete. Specialiştii au apreciat că cele 13 nominalizări pe care le-au primit atât filmul cât şi regizorul au doborât recordul festivalului.

„Mă bucură faptul că am fost apreciat de criticii de film din România, pentru că juriul este format doar din critici. Nu cred că este un record în ceea ce priveşte numărul de nominalizări, dar important este că în competiţie au apărut noi categorii“, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară” Reşiţa, Florin Şerban.

Aşa cum şi-a dorit de foarte multă vreme, reşiţeanul a deschis anul trecut o şcoală de actorie. „Mi-am dorit un loc în care oamenii obişnuiţi să aibă şansa să încerce porţile meseriei ăsteia, dar nu numai. Ideea e nu neapărat să fac o şcoală care să suplinească Academia de Teatru şi Film, eu mă gândesc la actorie ca la o modalitate oarecum terapeutică. De asemenea, vreau ca şcoala asta să fie un loc din care să îmi aleg colaboratorii pentru proiectele viitoare”, a spus Florin Şerban.

Întrebări şi răspunsuri

Filmul tău a fost cel mai vizionat din România. Te aşteptai să fie aşa?
Pentru mine, acest lucru este poate cel mai important. Să ai un film de debut şi, după, premii importante, să ai şi un număr record de bilete vândute este cred tot ce-şi doreşte un regizor.
Deja lucrezi la un nou film. Ce ne poţi spune despre el?
Este povestea unui ucigaş plătit din Spania, care se întoarce acasă, în România, după 25 de ani. Trei sferturi din acţiunea filmului se petrece la Constanţa, iar restul, la Madrid.

Ce-i place
Îmi plac foarte mult provocările. Atunci când timpul îmi permite, îmi place să savurez clipele de linişte, mai ales atunci când călătoresc.

Ce nu-i place

Nu-mi plac răutăţile gratuite. Nu-mi prea place expunerea mediatică pentru că sunt de părere că munca mea trebuie să vorbească în locul meu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite