Patul împărătesei Sissi a dispărut fără urmă din localitatea Băile Herculane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Ilie Cristescu bănuieşte că dormitorul a ajuns la Adrian Năstase. Mobilierul care poartă amprenta femeii cu sânge albastru are o valoare inestimabilă şi pare să nu se mai afle în staţiunea de pe Valea Cernei.

Staţiunea Băile Herculane a ajuns în paragină. După privatizarea din urmă cu opt ani, zeci de monumente şi obiective încărcate de istorie se află astăzi într-o stare avansată de degradare.

Patrimoniu în degradare

Cea mai veche staţiune balneară din ţară a fost vizitată de-a lungul vremii de o mulţime de personalităţi, fiecare lăsând amprente care sunt vizibile şi în prezent. Din nefericire, mare parte din patrimoniul uriaş de care dispune staţiunea de pe Valea Cernei a dispărut fără urmă, iar ceea ce încă există, se află într-o stare deplorabilă. Cel mai bine cunoaşte aceste aspecte profesorul Ilie Cristescu, fost administrator al SC Hercules înainte de preluarea acesteia de către omul de afaceri Iosif Armaş. „Aici sunt două milenii de istorie, dar s-a furat aproape tot. La Hotel Decebal a stat, spre exemplu, împăratul Franz Iosef. Au furat chiar şi dormitorul împărătesei Elisabeta, care consta în dulap, mese, scaune, pat, totul fiind în intars. Adică, toate desenele erau realizate din inserţii de lemn de diferite esenţe, de ulm, de trandafir. Avea o masă încrustată cu sidef roşu care provine din scoici roşii. La un milion de scoici albe, abia dacă se găseşte una roşie. Acum nici nu se mai găseşte sidef roşu. Totul era unicat”, susţine Cristescu.

image

Suspiciuni de furt

„Gurile lumii vorbesc că acest dormitor a ajuns la Adrian Năstase. Nu am dovezi certe, dar aşa am auzit de la cineva care părea să ştie ce vorbeşte. La Hotelul Hercules eu am făcut o sală, special pentru a găzdui aceste obiecte de valoare inestimabilă, dar au cărat totul de aici. Este foarte grav, pentru că s-a depreciat brandul Herculane. Valoarea dormitorului este inestimabilă, pentru că el demonstra că împărăteasa a fost aici”, a spus fostul administrator al SC Hercules.

„În urmă cu mai mulţi ani am fost la Herculane şi exista acest dormitor. Nu ştiu ce s-a întâmplat de atunci cu el”, spune muzeograful Mircea Taban.

image

Năstase are dormitor vechi de 10 ani

Plecat într-o vizită de lucru la Sarajevo, Adrian Năstase a negat că ar dormi în patul lui Sissi. „Bănuiesc că este o glumă. Ziariştii pe care i-am invitat în Zambaccian au văzut şi au filmat dormitorul nostru, cu o vechime de mai puţin de zece ani”, a precizat Năstase. „Ce tot spune acest Cristescu? Mobilierul e la hotelul Roman”, susţine Iosif Armaş.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite