Tinerii maeştri la schi pot deveni veterani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La concursul din acest an participă concurenţi vechi, veniţi şi din străinătate
La concursul din acest an participă concurenţi vechi, veniţi şi din străinătate

Câteva zeci de turişti participă la acest final de săptămână la Cupa Veteranilor la Schi de pe Muntele Semenic. Atmosferă incendiară la acest sfârşit de săptămână pe Muntele Semenic, unde pârtiile sunt „topite” de pasionaţii sporturilor de iarnă.

De ieri, ninsoarea a luat cu asalt judeţul Caraş-Severin, spre bucuria amatorilor de sporturi de iarnă. Codul Galben de la acest final de săptămână se potriveşte ca o mănuşă competiţiei lansate de Asociaţia „Prietenii Munţilor”: ediţia cu numărul 40 a Cupei Veteranilor la Schi.

Concursul este deja unul cu tradiţie pentru versantul cu o altitudine de peste 1.400 de metri. An de an, zeci de sportivi din ţară şi din străinătate, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 90 de ani, concurează în probe de ski fond, ski alpin şi doage.

Organizatorii povestesc că istoric, doagele au fost folosite de pemii care locuiau la Brebu Nou şi Gărâna. „De fapt, doagele sunt părinţii schiurilor, dar noi în fiecare an avem o astfel de probă”, spune Adrian Petrica, de la Asociaţia Prietenii Munţilor. Doagele pentru schi provin, de fapt, chiar de la butoaie din lemn.

„Concurenţii se aşează pe doagele legate cu o bucată din piele şi cu un par între picioare şi îşi dau drumul la vale”, spune Adrian Petrica. 
Prima cupă, în 1969

Competiţia a debutat în 1969 şi a fost întreruptă un singur an, după Revoluţie. An de an, sportivi de performanţă de talie naţională şi internaţională au venit pe Muntele Semenic să îşi demonstreze îndemânarea pe pârtie. „Cred că nu am ratat nicio competiţie până acum. Am 90 de ani şi, anual, vin cu trenul de la Bucureşti ca să particip la Cupa Veteranilor”, spune Aurel Dobrescu, cel mai în vârstă concurent. Ba mai mult, în anul 1972, acesta chiar a câştigat „Cupa Mamă”, cel mai important trofeu al competiţiei.

Surpriza competiţiei

„Cupa Mamă” ia în calcul experienţa pe schiuri şi dragostea pentru munte. Condiţia esenţială este ca cel care o primeşte să fi fost sportiv de performanţă. Cel care o câştigă, o păstreză pentru un an, după care o înmânează următorului câştigător. În acest an, trofeul merge la Ioan Witpmann, de 80 de ani, fost sportiv de performanţă, care a câştigat în 1950 o probă europeană de schi fond.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite