Cristina Stănilescu studiază în democraţie la mii de kilometri de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra adoră să viziteze locuri noi şi să cutreiere lumea, cea mai recentă experienţă inedită o trăieşte în Danemarca. Tânăra s-a ambiţionat tot timpul să-şi atingă scopul. Ştie să se împartă între carieră şi distracţie, dar mai mult decât atât a reuşit să înveţe din fiecare experienţă pe care a trăit-o.

Profil
Născută. 12 ianuarie 1989
Studii. Studentă la Facultatea „Relaţii Internaţionale şi Studii Europene“, Universitatea de Vest Timişoara.
Familie. Necăsătorită.

Tânăra este astăzi studentă la master la Dezvoltarea Relaţiilor Internaţionale, la Universitatea Aalborg din Danemarca.  „După ce am terminat facultatea am luat decizia să-mi continuu studiile în altă ţară. Am ales Danemarca pentru că mi-am dorit tot timpul să am ocazia să trăiesc într-o democraţie consolidată, unde omul şi drepturile acestuia sunt respectate şi unde învăţământul este de tip proactiv, nu memorativ“, a spus Cristina. Reşiţeanca este adepta sintagmei „munca nu este ruşinoasă“. Indiferent unde a locuit, tânăra a încercat să-şi câştige existenţa prin diferite joburi. Cele mai interesante i s-au părut cele din America.

I-a plăcut New York-ul

Cristina, în urmă cu doi ani, a fost singura reşiţeancă dintr-un grup de 25 de români, care au urmat un program studenţesc în New Jersey. „Această experienţă a fost una dintre cele mai impresionante din viaţa mea. Faptul că am avut ocazia să lucrez şi să cunosc oamenii din Statele Unite, m-a făcut să-mi schimb total viziunea despre americani“, a povestit Cristina. Ca orice tânăr care pleacă să lucreze pe perioada verii în America, Cristina s-a conformat cerinţelor. Pentru că efectele crizei economice se simt peste tot, tânăra a decis să lucreze în două locuri.

„În primul rând, am lucrat într-un supermarket. Al doilea job a fost cel mai incitant loc de muncă, mai ales pentru o femeie. Am fost şofer pe un «monster truck», într-un parc de distracţii“, spune Cristina. Reşiţeanca crede că americanii sunt naivi şi stau prost la domeniul cultură generală şi geografia lumii. „Pentru ei, există doar ţara lor. Totuşi, m-a impresionat că sunt oameni de încredere, iar o simplă strângere de mână este ca un contract pentru ei. Se ţin de cuvânt şi nu uită promisiunile făcute“, a spus tânăra. Încă din prima zi petrecută în America, Cristina şi-a propus să viziteze cât mai mult din „ţara tuturor posibilităţilor“. „Atât cu cei din casa unde stăteam, dar şi cu noii amici, am vizitat mai multe locuri, care mi-au rămas în suflet. New York este impresionant! Am fost şi în Republica Dominicană, Atlantic City, Philadelphia şi, nu în ultimul rând, Washington“, a declarat Cristina. Cele trei luni petrecute peste ocean, au fost, pentru tânără, o experienţă unică, pe care o va repeta şi la anul.

Întrebări şi răspunsuri

Care este atu-ul tinerilor din Danemarca?
Tinerii de aici ştiu să se distreze, dar atunci când vine vorba de şcoală sau locul de muncă, totul este luat în serios. Sunt deschişi cu străinii şi nu sunt obişnuiţi să-i judece pe cei din jurul lor.

Ce te-a determinat să pleci din România ca să munceşti în Statele Unite ale Americii?
Îmi place să fac lucruri inedite şi consider că acest program este unul dintre cele mai importante pentru tinerii de vârsta mea din România, care vor să facă ceva în viaţă şi nu doar să se mulţumească cu ceea ce au în prezent.

Ce-ţi place?
Îmi place să cunosc multă lume şi să învăţ din cultura popoarelor. De multe ori îmi petrec timpul în mijlocul unor activităţi cât mai ieşite din comun. Cred că personalitatea omului se formează în situaţii extreme.

Ce nu-ţi place?
Nu-mi plac ordinele şi nu-mi place atunci când mi se impune ceva absurd fără ca acel lucru să nu fie argumentat. Nu-mi plac oamenii plictisitori şi cei care trăiesc fără să realizeze ceva concret.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite