Camelia Ciobanu pictează ouă de struţ și este pasionată de arta naivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanca pasionată de frumos îşi împarte timpul între lucrări de artă naivă, copiii de la grădiniţă şi grădinăritul. Camelia desenează de când se ştie. A ales arta naivă pentru că îi trezeşte amintirea copilăriei şi o ajută să-şi păstreze inocenţa. Pasiunea pentru desen o are din adolescență.

Profil:

Născută. 23 martie 1966
Educaţie. Facultatea de Psihologie, Universitatea „Spiru Haret“
Familie. Căsătorită

Camelia desenează de când se ştie. A ales arta naivă pentru că îi trezeşte amintirea copilăriei şi o ajută să-şi păstreze inocenţa. „Pasiunea pentru desen şi pictură s-a manifestat din adolescenţei mele. În copilărie mi-am exasperat bunicii acoperindu-le pereţii casei cu tot felul de desene din cele mai năstruşnice, realizate în cea mai mare lor parte cu «creionul chimic»“, povesteşte Camelia.

Primele lucrări realizate pe pânză au fost făcute la vârsta de 13 ani, realizate din culori în ulei. „Cele mai multe dintre primele lucrări au fost cumpărate de vecini şi prieteni de familie. Ulterior am aflat că ceea ce pictam eu se numeşte pictură naivă“, spune Camelia. Pentru ea, pictura naivă reprezintă un mod excepţional de a comunica cu oamenii şi de a se exprima liber şi sincer. „Iubesc pictura naivă pentru că mă pot exprima liber într-o lume din ce în ce mai egoistă“, povesteşte artista.

Pentru că adoră să fie în preajma copiilor, Ccamelia face cursuri de desen la două dintre grădiniţele din Reşiţa. „Îmi place mult să lucrez cu cei mici şi să văd cum îşi dezvoltă partea artistică a personalităţii lor. Sunt momente unice care mă încântă la culme“, mai spune Camelia.

Arta populară

Camelia spune că lucrările ei sunt inspirate din arta populară, din lumea satului românesc din zonele Olteniei şi ale Banatului. „Câteodată imaginaţia depăşeşte aceste repere şi atunci intru in domeniul fanteziei. Dar, de obicei, mă axez pe satul românesc pentru că deşi am fost crescută la oraş, îmi aduc cu drag aminte de vacanţele copilăriei mele. Satul bunicilor din partea tatălui meu apare zugrăvit în multe din tablourile mele“, mai spune Camelia.

Pe lângă numeroasele lucrări de artă naivă, Camelia face şi icoane, iar mai nou, una dintre pasiunile ei este pictura pe ou de struţ. „Această pasiune s-a născut recent. În grupul de prieteni se regăsesc şi câteva persoane care se ocupă cu creşterea de struţi. Pe acestea le pictez în diferite moduri, cu acril, iar de cele mai multe ori rezultatele ajung să devină cadouri inedite pentru amicii mei. Din nefericire pentru mine, timpul pentru această pasiune este foarte redus, dar încerc să nu renunţ la această mică frumuseţe“, spune Camelia.

Preocupată de artă, Camelia Ciobanu a participat în timp la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale, munca ei fiind recompensată şi cu premii importante.

Întrebări şi răspunsuri

Studiezi psihologia. Ce te-a determinat să faci acest lucru?
Sunt o persoană foarte curioasă. Munca pe care o am cu cei mici m-a determinat într-un fel să aleg psihologia, pentru că-mi doresc să intru şi mai mult în pielea copiilor.
Care va fi următorul eveniment la care vei participa?
Îmi doresc de multă vreme o expoziţie personală, dar acest lucru mai are de aşteptat. Pentru această iarnă am de terminat două lucrări pentru o expoziţie care va fi organizată la Bucureşti, tema fiind „Crăciunul“.

Ce-i place
„Timpul liber îl acord grădinăritului. Avem o casă la Ocna de Fier, iar partea de grădinărit îmi face mare plăcere. Îmi place să călătoresc şi să cunosc oameni noi”, a mărturisit Camelia.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna şi egoismul. Pe zi ce trece vă cum oamenii se transformă în propriul lor duşman şi nu mai au capacitatea să renunţe la aceste defecte”, a spus Camelia.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite