Cabana de pe deal sub steagul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Micloşină a pus pe harta săracă a turismului „verde” o căbănuţă cochetă, care atrage trecătorii mai ceva ca un magnet. Cu mai puţin de 1.000 de euro, dar cu multă muncă şi pasiune, un bărbat din Cuptoare pare să fi găsit întâmplător cheia succesului.

Ceea ce pentru Mihai Micloşină ar fi trebuit să reprezinte, la fiecare sfârşit de săptămână, locul ideal pentru relaxare, are toate şansele să devină pentru mulţi alţii refugiul perfect în care să te poţi ascunde de gălăgia, forfota şi praful din aglomeratele oraşe. În plus, pe dealul traversat de Mocăniţă nu veţi găsi niciodată mezelurile cu chimicale şi laptele în sticle de plastic. Mihai Micloşină a pus la punct o grădină eco, în care roşiile n-au gust de plastic, iar laptele, proaspăt în fiecare dimineaţă, se serveşte în căni de lut.

Circuit agroturistic

„Iniţial, aici erau fâneţe şi am spus că ar fi bine să mă ocup un pic de grădinărit. Atunci am făcut gardul, un scut de ploaie şi o masă ca să putem mânca. Apoi m-am gândit să fac un acoperiş şi i-am dat profilul ăsta. Am adus piatră, lemn, tot ce a fost nevoie”, a povestit Mihai.

Toţi cei care au văzut ce a ieşit din mâna sa l-au întrebat dacă nu ar putea închiria pentru câteva zile căbănuţa. Iniţial, Mihai Micloşină nu a dat importanţă solicitărilor, dar cum numărul acestora a crescut, s-a gândit că nu ar fi rău să introducă această oază de verdeaţă în circuitul agroturistic sau al turismului eco. „Aş încerca, pentru că e o zonă frumoasă. Am cam 6.000 de metri pătraţi, am sursă de apă, pot instala un duş scoţian, chiar şi sursă de energie electrică. În grădină totul este bio, am folosit gunoi de grajd pentru că am în gosdpodărie trei vaci”, a explicat bărbatul.

Căbănuţa sare imediat în ochi şi datorită steagurilor Uniunii Europene care se întrezăresc printre copaci. „Steagurile le-am primit, nu e făcută pe fonduri europene, ci pe fonduri proprii. Nu e investiţie mare, vreo 2.500 de lei. Finisajele şi decoraţiunile au costat mai mult”, a încheiat Mihai.

Turism eco şi la Sasca Montană

Arhitecta timişoreană Ileana Mavrodin a reinventat casa de lut. A construit la Sasca Montană, pe malul Nerei, într-o zonă de vis, o casă din pământ. Investiţia a costat-o maximum 2.000 de euro, aici fiind inclus şi preţul terenului. „Căsuţa poate să coste foarte puţin, pentru că foloseşti pământ, care e gratis, şi multe materiale refolosibile. Paiele sunt pe gratis, doar lemnul poate costa ceva”, a explicat Ileana Mavrodin.


cap adevarul local banat
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite