Foştii deţinuţi politici sunt la mâna statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ani de suferinţă, partizanii sunt purtaţi prin instanţe pentru despăgubiri. Deşi deţinuţii politici au plătit cu ani grei de puşcărie şi suferinţă fizică pentru lupta împotriva comunismului, sistemul actual îi plăteşte cu bătaie de joc.

Au îndurat teroarea puşcăriei şi bătăile securiştilor până când au divulgat identitatea celor care s-au revoltat împotriva sistemului comunist. Aşa a fost nimicită mişcarea de rezistenţă a partizanilor din Banatul Montan.

În ciuda vieţii tragice de care au avut parte deţinuţii politici şi familiile lor, aceştia nu au văzut un leu despăgubire din partea statului român. Mărturiile lor, însă, sunt la fel de actuale ca şi acum 50 de ani. Familiile foştilor deţinuţi retrăiesc zilnic traumele provocate de comunişti.

„Suferinţa nu ne-o ia nimeni”


„Pe tatăl meu l-au luat legat în lanţuri pe 22 martie, l-au dus la Caransebeş, unde a stat 9 luni. De la Caransebeş a fost transferat la Curtea Marţială de la Timişoara, unde a fost judecat, iar ulterior trimis la Gherla. De acolo, l-au pus să muncească la canalul Dunăre-Marea Neagră. Din lăcuste vii ne făceam jucării. Nici nu pot spune că am avut parte de copilărie”, a declarat Borca Stepanescu, fiica unui fost deţinut politic, decedat acasă, la Teregova, după ce s-a eliberat din închisoare.

Femeia de 64 de ani îşi aminteşte că rareori îl auzea pe tatăl său povestind prin ceea ce a trecut. „Ca să dea declaraţiile pe care securiştii voiau să le audă, îi băteau cu liniarele peste vârful degetelor, până când sângerau. Şi acesta era cel mai îngăduitor tratament. Cu un par gros îi împungeau coastele şi spatele. Nodulii aceia s-au simţit mulţi ani după ce s-a întors acasă. Nu l-am recunoscut când a venit”, povesteşte marcată şi acum de evenimente, Borca Stepanescu.

O altă localnică, Solomia Grozăvescu, soţia lui Gheorghe îşi aminteşte şi ea, revoltată, noaptea în care securiştii l-au ridicat pe soţul său. „Eu eram gravidă atunci. Suferinţa nu ne-o poate lua nimeni. În noaptea în care au venit să îl ridice de acasă, eram înconjurată de miliţie, plângeam. L-au dus la Caransebeş, unde a zăcut ca mort pentru 9 luni de zile. Oricum, nu ne-a ajuntat nimeni nici atunci, şi nici acum”, spune Solomia Grozăvescu, de 82 de ani, care, din fericire, încă îl mai are alături pe soţul său. 

O lege care să îi răsplătească pe foştii deţinuţi politici a fost adoptată de abia în anul 2009. Deşi unii ar spune că ea a venit prea târziu, nu s-a pus în practică nici la ora actuală, întrucât ea este modificată periodic şi în defavoarea celor care au înfruntat teroarea comunistă. „Ne judecăm cu statul român, prin Ministerul Finanţelor, întrucât în luna iunie, pe lângă lege a mai apărut o ordonanţă, care plafoanează sumele care trebuie acordate deţinuţilor politici”, spune Nicolae Ciurică, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Caraş-Severin.

Despăgubiri pentru durere

Potrivit actului normativ, 10.000 de euro ar trebui să primească cei care au făcut închisoare, 5.000 de euro moştenitorii lor de gradul I şi  2.500 de euro moştenitorii de gradul al doilea. Asta îi supără foarte tare pe oameni pentru că, pe lângă faptul că până acum nu au primit niciun ban, până să apară ordonanţa, sumele au fost apreciate în funcţie de suferinţă. Decizia în ceea ce priveşte despăgubirea pecuniară o lua instanţa. „Noi am atacat ordonanţa la Curtea Constituţională şi aşteptăm să vedem ce urmează să se întâmple”, subliniază preşedintele asociaţiei cărăşene. ;

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite