Spital transformat în azil de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul de Boli Cronice din orasul Bocşa a devenit, de la 1 aprilie, cămin pentru persoane vârstnice. Peste 20 de persoane din judeţ au ales deja să-şi trăiască aici bătrâneţile şi spun că este cea mai bună decizie pe care au luat-o în ultimul timp.

Transformarea spitalelor a fost contestată cu surle şi trâmbiţe de nenumărate ori. În Caraş-Severin, un azil de bătrâni funcţionează în fostul Spital de Boli Cronice de la Bocşa. În ciuda faptului că la început lumea a fost împotriva acestei decizii, azi situaţia s-a schimbat radical. Împărţiţi pe mai multe categorii, independenţi, semi-independenţi şi dependenţi, cărăşenii care stau de la începutul lunii aici spun că se simt extraordinar.

Ionela Pascu, managerul căminului, spune că lucrările sunt finalizate în proporţie de 98 la sută, iar în momentul de faţă se lucrează la ultimele finisaje. Investiţia a ajuns la apoape 200.000 de lei din banii municipalităţii. „Căminul va avea o capacitate de 50 de locuri, iar în momentul de faţă 30 de persoane şi-au depus dosarele pentru a beneficia de serviciile noastre. Dosarele sunt în curs de analiză, iar 25 dintre cei care au depus actele stau deja în cămin“, a declarat Ionela Pascu.

Ce spun vârstnicii

Victoria Boboş are 70 de ani şi, până să ajungă la centru, a locuit în Bocşa. Femeia povesteşte că de 20 de ani a rămas văduvă şi copii sunt la casele lor. Astfel, şi-a depus din timp dosarul şi, spre bucuria ei, de la începutul acestei luni este beneficiarul acestui program.

„Fiul meu locuieşte în Statele Unite, dar din nefericire este mai complicat să obţin viză. Am analizat foarte bine situaţia şi am decis să vin aici pentru că mi-am dat seama că ajung să uit cum se comunică cu lumea“, a povestit Victoria Boboş. Femeia spune că se simte foarte bine în centru, mai ales că şi-a şi găsit o confidentă, pe doamna Elena Borcovici.

Victoria spune că nu i-a fost greu să ia decizia de a veni într-un azil de bătrâni. „De ce să-mi fie frică? Eu am o viziune mai largă asupra lucrurilor şi doar cei ignoranţi au probleme cu astfel de decizii“, a mai spus Victoria.

Ajutor de la voluntari din trei judeţe


Un grup de 20 voluntari din judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş, sub egida TinSerV, au lucrat în perioada 3-7 iulie 2011, vopsind 180 metri de gard din jurul nou-înfiinţatului azil de bătrâni Bocşa. Nu este o acţiune întâlnită des în Romania, însă Biserica Adeventistă de Ziua a Şaptea a promovat şi
a finanţat astfel de proiecte în ţara noastră pe parcursul ultimilor ani. „Sperăm ca mentalitatea slujirii comunităţii şi a semenilor să fie dezvoltată pe viitor în patria noastră dragă“, a declarat Natanael Jigău, coordonatorul activităţii.


cap adevarul local banat
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite