Maria Didraga a renunţat la copilărie în favoarea muzicii populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la zece ani a plecat din Caraş pentru a studia muzica, azi fiind una dintre cele mai apreciate interprete de folclor.

Maria Didraga trăieşte prin muzică încă de la vârsta de cinci ani. De atunci, nume mari ale folclorului autohton şi-au pus amprenta în ceea ce priveşte personalitatea tinerei. Născută la Rudăria, comuna Eftimie Murgu, Maria a preţuit tot timpul tradiţia şi locurile unde a crescut.

Pentru că părinţii ei au descoperit talentul Mariei, au îndrumat-o să urmeze cursuri de specialitate. „Am plecat de acasă de la zece ani pentru a mă perfecţiona. Am locuit la internat la Timişoara şi veneam acasă rar. Pentru început am făcut patru ani de flaut la clasa doamnei Lydia Kocsis, la Liceul «Ion Vidu». Apoi am trecut la secţia canto, la clasa Elenei Marin“, povesteşte Maria.

A studiat temeinic

Tânăra spune că îşi aduce aminte cu drag de perioada în care îşi dorea să ajungă ca şi Nicoleta Voica, Ana Pacatiuş sau alţi cunoscuţi interpreţi de muzică populară. „Mult timp am stat şi am studiat evoluţia muzicală a celor care m-au influenţat. Am luat de la fiecare ce am crezut de cuviinţă pentru a-mi face un stil propriu“, a spus reşiţeanca. Maria povesteşte că cel mai bine se simte în jurul oamenilor, iar prezenţa ei pe scenă nu mai este o noutate. „Prima dată am urcat pe scenă la vârsta de şase ani. Este adevărat că a fost în cadrul unei serbări şcolare, dar am evoluat alături de o orchestră profesionistă. Mai târziu am participat la mai multe concursuri de specialitate unde am obţinut premiul cel mare“, a mai spus Maria.

Două albume


În anul 2004, Maria începe colaborarea cu Simion Ţeicu care îi scrie muzica şi versurile pentru primul ei album „Eu mi-s mândra ta Mărie“. Colaborarea cu Simion Ţeicu durează şi azi, cel mai recent material al tinerei interprete fiind „Din Banatul meu cu flori“, lansat pe piaţă în anul 2008. „Cel mai recent album conţine piese ce mă reprezintă şi povestesc despre locurile unde am copilărit şi piese despre cei pe care îi preţuiesc“, a mai spus tânăra.

Citește materialul integral în săptămânalul ADS Reșița.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite