Nici bine nu s-au terminat lucrările, că hoţii au și pus ochii pe ISPA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea AquaCaraş se confruntă cu o nouă problemă: furturile de capace de canal şi apometre montate recent la Reşiţa. Reşiţenii sunt nemulţumiţi de situaţia de pe străzile lor, iar beneficiarul lucrării nu poate estima nici măcar o dată exactă a terminării acesteia.

În timp ce autorităţile se gândesc la soarta proiectului ISPA, hoţii acţionează cu subterfugii. Recent, Adriana Almăjan, purtătorul de cuvânt al AquaCaraş, beneficiarul programului ISPA de reabilitare a reţelei de apă şi canal, a afirmat că noua ţintă a hoţilor o reprezintă capacele de canal şi apometrele oamenilor. „Spre surprinderea noastră, se fură capacele fabricate din material de compozit şi apometrele nou montate. Din nefericire, cei care fac astfel de lucruri deteriorează lucrarea prin smulgerea apometrelor cu tot cu circuite“, a declarat Adriana  Almăjan.

Până ce lucrarea va fi finalizată, pagubele produse de aceste furturi vor fi acoperite de societatea reşiţeană. „De fiecare dată am înlocuit materialele pe cheltuiala noastră. Nu este normal să plătească reşiţeanul“, a mai spus purtătorul de cuvânt al AquaCaraş. Reprezentanţii societăţii reşiţene au depus deja plângeri la Poliţia Municipală pentru identificarea vinovaţilor. „Sunt înregistrate două plângeri, una pentru furtul de apometre şi cea de-a doua pentru capacele de canal. În continuare se efectuează cercetări pentru a soluţiona cele două cazuri“, a declarat Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inpectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.
Efortul hoţilor este însă în zadar, pentru că aceştia nu au ce să facă nici cu capacele de canalizare şi nici cu apometrele, ele neputând fi comercializate. Reşiţenii spun că Strada Pavel Chinezu din oraş este cea mai afectată de aceste furturi. „Este groaznic. Trebuie să fii foarte atent pe unde calci să nu te trezeşti în canal. Problema este că după ce că lipsesc capacele, nici strada nu este asfaltată“, a declarat Sandu Schinteie, unul dintre reşiţenii care locuiesc în zonă.

Fonduri epuizate


Lucrările de înlocuire a ţevilor de alimentare cu apă a oraşului, din cadrul ISPA, nu sunt gata nici până la această oră. Mai mult decât atât, fondurile s-au epuizat.  „Nu pot să vă comunic o dată exactă la care va fi făcută recepţia finală a lucrării din Reşiţa“, a spus Adriana Almăjan. Proiectul de înlocuire a conductelor de apă şi canalizare s-a blocat în găsirea unei soluţii tehnice pentru cartierul Muncitoresc încă de acum un an.

„A fost nevoie de un an pentru ca specialiştii să găsească o soluţie pentru strada Paul Iorgovici. Acum, că în final au găsit-o, am înţeles că a apărut o problemă de ordin financiar. Au nevoie de 100.000 de euro ca să ducă proiectul la bun sfârşit şi pentru zona Muncitoresc”, a spus edilul şef al Reşiţei, Mihai Stepanescu.

Managerul de proiect, Adrian Faltinschi, încearcă să lămurească lucrurile. „Este vorba doar despre şase străzi a căror canalizare este executată, dar nu poate fi pusă în funcţiune din cauza lipsei descărcării apelor uzate pe strada Paul Iorgovici, acolo unde nu mai sunt bani pentru execuţia lucrării şi încă aşteptăm o soluţie tehnică viabilă”, a spus managerul de proiect.

Milioane de euro pentru staţia de epurare

Staţia de Epurare a Apelor Uzate a fost modernizată pe Măsura ISPA, în cadrul unui contract de lucrări de aproape 14 milioane de euro. Modernizarea staţiei reprezintă primul mare proiect realizat din fonduri ISPA. Contractul a fost semnat în 2008 cu firma Strabag, receptia finală a lucrărilor fiind organizată în data de 27 octombrie 2010. Investiţia totală pe Măsura ISPA în Caraş-Severin este de 52.733.660 de euro, din care 67 la sută reprezintă finanţare nerambursabilă ISPA, 25 la sută fiind din partea Băncii Europene de Investiţii şi opt la sută, de la bugetul de stat.


cap adevarul local banat
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite