Fondurile europene riscă să nu mai ajungă la Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din cartierele marginaşe ale oraşului rămân fără canalizare şi alimentare curentă cu apă, din cauza Aquacaraş.

Programul de schimbare a conductelor de apă-canal s-a terminat pentru municipiul Reşiţa, însă cartierele mărginaşe ale oraşului, Cuptoare, Moniom şi Câlnic, nu au fost vizate de banii programului european. Astfel, municipalitatea a depus pentru aceste zone un proiect separat de finanţare. Lucrurile nu au decurs, însă, aşa cum ar fi trebuit. Asta din cauza lipsei de implicare şi dezinteresului afişat de operatorul de apă-canal.

„Noi am făcut demersuri la minister, din partea noastră lucrurile sunt aranjate, însă Aquacaraş ar fi trebuit să ofere până la jumătatea lunii august soluţia tehnică pentru aplicarea proiectului. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar din acest motiv riscăm să pierdem banii”, a spus Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa. Contactaţi telefonic, dar şi prin e-mail, oficialii societăţii de apă-canal nu au un răspuns la acuzele pe care societatea consiliului local le primeşte. „Deocamdată, nu vă pot spune nimic”, a spus Adriana Almăjan, purtătorul de cuvânt al Aquacaraş. De alt-fel, această practică a oficialilor societăţii, de a ocoli răspunsurile pe care ar trebui să le ofere oamenilor, este tot mai des aplicată. 

Locuitori supăraţi

Cei direct afectaţi de această problemă sunt miile de locuitori ale cartierelor mărginaşe ale Reşiţei. De exemplu, Şcoala din Cuptoare are greutăţi să obţină avizul de funcţionare, din cauza lipsei de alimentare cu apă curentă. Mai mult decât atât, elevii învaţă în condiţii insalubre. „Nu se poate ca în aceste cartiere, care aparţin tot de municipiul reşedinţă de judeţ, oamenii să trăiască ca-n Evul Mediu, de parcă ar fi la mii de kilometri distanţă de civilizaţie”, a spus Andrei Mirea, un reşiţean de 27 de ani.

Sincope şi la proiectul de apă-canal aplicat la Reşiţa


Tot din cauza lipsei de specialişti de la operatorul SC Aquacaraş SA, în oraşul de pe Bârzava, lucrările de schimbare a conductelor de alimentare cu apă au întârziat mai bine de un an. În plus, pentru că banii nu au fost gestionaţi corespunzător, zona Muncitoresc nu a mai putut fi racordată la sistemul oraşului. Locuitorii de pe Strada Pavel Chinezu au ocolit aproape trei luni o groapă de câţiva metri pătraţi în mijlocul drumului, pentru că nu s-a găsit soluţia tehnică de racordare a caselor. În ciuda sincopelor şi a minusurilor ISPA, lucrările s-au terminat. „Recepţia finală are loc în cursul săptămânilor viitoare”, a spus Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite