Statul român are pretenţii de milioane de lei de la contrabandiştii lui Halăs şi poliţiştii corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contrabandiştii ar putea plăti bani grei statului. Foto:  Daniel Stanciu
Contrabandiştii ar putea plăti bani grei statului. Foto: Daniel Stanciu

 Statul român cere peste şase milioane de lei de la gruparea condusă de Florian Halăs şi poliţiştii care au luat şpagă. Cuantumul exact al prejudiciului cauzat bugetului de stat de către gruparea lui Florian Halăs va fi stabilit pe baza unei expertize contabile.

Membrii celui mai bine organizat grup infracţional specializat în contrabanda de ţigări, dezvoltat în zona Vămii Naidăş, au scăpat de puşcărie, fiind condamnaţi cu suspendare după ce i-au dat pe mâna organelor de cercetare penală pe poliţiştii de frontieră cărora le-au plătit şpagă pentru a „legaliza” fenomenul traficului cu tutun. Florian Halăs şi ceilalţi nu au scăpat însă de plata prejudiciului care, potrivit procurorilor, este de câteva milioane bune de lei.

Poliţiştii corupţi, Marcel Tiucă, Alin Muntean, Sorin Brebu, Nicolae Ciublea şi Alexandru Creţa, vor trebui să restituie banii murdari pe care i-au băgat în buzunar, dar riscă să ajungă şi după gratii, procesul lor fiind încă în desfăşurare la Tribunalul Caraş-Severin. În cazul în care instanţa le va dovedi vinovăţia, Tiucă va avea de plătit 7.500 de euro, Munteanu 2.000, iar ceilalţi trei, câte 800 de euro.

Lucrurile sunt însă mult mai complicate atunci când se pune problema obligării contrabandiştilor din gruparea Halăs la plata prejudiciului. Direcţia Naţională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara a calculat prejudiciul creat statului prin introducerea ilegală în ţară a ţigaretelor în data de 25/26 iulie 2010 la 514.232 lei. La 26 mai 2010, a intrat în ţară o altă cantitate importantă de ţigări, potrivit Gărzii Financiare din Caraş-Severin, inculpaţii sustrăgându-se de la plata către bugetul statului a sumei de 751.116 lei. Garda Financiară a mai stabilit că taxele vamale aferente introducerii în ţară prin sustragere a cantităţii de 862 de baxuri de către aceeaşi grupare în perioada 24.04-13.06 se ridică la 4.851.029 lei.

În faza de urmărire penală, cu privire la ultimele două sume, Ministerul Finanţelor Publice nu a precizat dacă se constituie sau nu parte civilă, urmând ca acest lucru să se întâmple până la primul termen de judecată. Numai că, susţine Loredana Sabo, avocata lui Florian Halăs, „în prezenta cauză nu s-a constituit parte civilă Ministerul Finanţelor Publice prin Agenaţia Naţională de Administrare Fiscală – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Judeţeană pentru accize şi operaţiuni vamale Caraş-Severin, aşa cum în mod corect a reţinut procurorul prin rechizitoriu şi a pus în vedere acestor instituţii să se constituie parte civilă până la primul termen de judecată, cu precizarea dacă înţeleg sau nu să se constituie părţi civile. La primul termen de judecată s-au constituit părţi civile  Direcţia Judeţeană pentru accize şi operaţiuni vamale Caraş-Severin, Direcţia Regională pentru accize şi operaţiuni vamale Timişoara, în numele şi pentru Autoritatea Naţională a Vămilor, deşi, la termenul la care s-au depus cererile de constituire de parte civilă, aceste instituţii nu aveau calitatea de a sta în instanţă în nume propriu. Trebuiau să stea în instanţă în numele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care urma să acorde un mandat pentru constituire de parte civilă Autorităţii Naţională a Vămilor. Direcţia Regională Timişoara s-a constituit parte civilă fără existenţa unui mandat din partea ANAF.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite