Gunoaiele și incendiile din Anina și Oravița, monitorizate de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infracţiunile la codul silvic s-au înmulţit
Infracţiunile la codul silvic s-au înmulţit

Voluntarii de la GEC Nera au monitorizat o lună întreagă modul în care se păstrează curățenia pe străzile orașelor Anina și Oravița. Aceștia au constatat că tăilerile ilegale de pe Malul Nerei sunt, de fapt, un fenomen extins și în alte zone din Caraș-Severin. În plus, gunoaiele aruncate la întâmplare și arderie de vegetație uscată distrug ecosistemul. Cercetarea vor va fi pusă pe hârtie și transmisă factorilor respons

La finanlul training-ului cursanţii au realizat, ca şi lucrare pentru certificatul de absolvire, o monitorizare în teren a unor fenomene reale agresiune împotriva mediului.

În perioada 2-6 aprilie a.c asemenea fenomene au fost monitorizate pe teritoriul oraşelor Anina şi Oraviţa unde viitori agenţi ecologici au întâlnit cazuri fregvente de incendii provocate de persoane iresponsabile, tăieri ilegale de arbori şi eternele depozite haotice şi ilegale  de deşeuri.

După ce vor fi verificate de către reponsabilii de la GEC Nera, aceste rapoarte întocmite de către cursanţi vor fi trimise autorităţilor cu atribuţii directe în stoparea acestor fenomene de agresiune.


Grupul Ecologic de Colaborare Nera în cooperare cu ONG-uri din Serbia implementează în fiecare an, în perioada aprilie – noiembrie, proiectul de interes public  „Voluntariat pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului” destinat prestării unor activităţi ce vizează îmbunătăţirea stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii în zona ariilor naturale protejate Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului, Parcul Naţional Đjerdap, Rezervaţia Naturală Specială Deliblatska Peščara (Dunele Deliblata) şi Parcul Natural Regional Vršačke Planine (Munţii Vârşeţului) situate în sudul Banatului atât pe teritoriul României cât şi al Serbiei.

În luna decembrie 2011 au fost selectaţi un număr de 54 de tineri candidaţi pentru activităţile anului de voluntariat 2012 care, în majoritate, sunt elevi de liceu, studenţi şi cadre didactice cu domiciliul în zona acestor parcuri. 

În perioada decembrie 2011 – aprilie 2012, candidaţii pentru voluntariat au fost implicaţi într-un training de formare a unor abilităţi necesare  monitorizării alternative a mediului şi a realizării unor campanii publice de informare. Training-ul a inclus sesiuni de informare urmate de aplicaţii practice în localităţi şi pe traseele parcurilor şi rezervaţiilor naturale.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite