Siturile arheologice sunt în atenția muzeografilor. Vestigiile istorice sunt îngropate de timp!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sit arheologic
Sit arheologic

După ce în anul 2009, Muzeul Banatului Montan din Reșița a derulat un proiect european, prin care a semnalizat monumentele istorice din Caraș-Severin, Timiș și Mhedinți, acum, oficialii instituției viau în calcul să se apuce de semnalizarea siturilor arheologice.

„Deși semnalizarea siturilor și a monumentelor istorice ar trebui să intre în responsabilitatea primăriilor pe raza cărora se află, administrația locală nu este interesată să se îngrijească de ele”, a spus Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan Reșița. Acesta nu îi condamnă pe primari, care au multe responsabilități pe cap, astfel că cea mai bună soluție este să se apuce de să le semnalizeze din banii muzeului. „Avem în plan vara aceasta să ne apucăm de semnalizarea siturilor arheologice. În Europa de Vest, niciun monument sau sit nu stă nesemnalizat, pentru că acestea sunt o veritabilă sursă pentru dezvoltarea turismului”, spune Dumitru Țeicu, arheolog de profesie.

Sursă istorică importantă
Atunci când vine vorba despre siturile arheologice, județul Caraș-Severin se poate mândri cu câteva de renume. Asta, mai ales că Banatul a fost a patra procincie romană, ca importanță. De exemplu, unul dintre marile orașe ale Daciei, care ar trebui promovat foarte mult este orașul antic Tibiscum, amplasat la Jupa, care se află în patrimoniul Muzeului din Caransebeș. Alte situri s-au găsit la Mehadia, Vărădia, Teregova, Surducul Mare sau Berzovia. Odată ce vor fi semnalizate, acestea vor fi protejate de lege și împotriva hoților, care acum motivează că nu au știut că au scormonit terenuri istorice, pentru că nu sunt semnalizate.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite