Au mai rămas opt zile până la Referendum. Polițiștii vin cu sfaturi pentru cărășeni, ca să evite dosarele penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Materialele pentru votare ajung în secţii
Materialele pentru votare ajung în secţii

„Votează legal!” reprezintă îndemnul oamenilor legii către toți cetăţenii care îşi exercită dreptul de vot, astfel încât să nu își riște libertatea. Dacă încalcă legea, votanții riscă până la 5 ani închisoare.

Dacă la alegerile locale din 10 iunie pe raza judeţului au fost un număr de 357 de secţii de votare, de data aceasta numărul acestora este de 364, motivul constă în faptul că arondarea la aceste secţii s-a făcut ca în cazul alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât în cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau adeverinţei care ţine loc de act de identitate.  

Din totalul secţiilor de votare, 186 se regăsesc în paza poliţiştilor, 65 jandarmilor, 45 poliţiştilor de frontieră, 67 pompierilor şi una Oficiului Român pentru Imigrări. Pentru asigurarea pazei acestor secţii sunt angrenaţi 610 de oameni ai legii pentru ca desfăşurarea referendumului să fie fără încidente nedorite. Pe lângă aceste efective, alţi 354 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi locali vor fi prezenţi în spaţiul public pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice şi combaterea infracţionalităţii stradale sau ce au legătură cu referendumul.

În ziua de 29 iulie, vor fi organizate 18 echipe de cercetare a incidentelor din care fac parte peste 70 de poliţişti ce vor acţiona cu fermitate în cazul încălcării normelor legale. Poliţiştii rutieri şi ordine publică în colaborare cu reprezentanţi ai ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier) organizează 16 filtre pe raza întregului judeţ în vederea prevenirii aşa numitului „turism electoral” şi vor fi verificate toate vehiculele ce efectuează transport de persoane. În perioadă premergătoare toţi transportatorii care au ca obiect de activitate transportul de persoane vor fi verificaţi pentru a se cunoaşte scopul transportului, traseul acestora, dar şi pentru a li se aduce la cunoştinţă riscurile la care se supun atunci când încalcă legea.
   
„Amintim că promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă privativă de libertate se aplică şi celui care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului. Tentativă se pedepseşte de asemenea”, a spus Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.

Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificate prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.
     

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite