Cum ne batem joc de valorile Reșiței. Talentul celui mai premiat dirijor român din SUA este luat în derâdere de un director de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul Sabin Păuța
Maestrul Sabin Păuța

Intenția conducerii Liceului “Sabin Păuța” din Reșița de a-i schimba denumirea a creat un mare scandal în oraș și l-a ofensat pe maestru. După ce întreaga viaţă şi-a dedicat-o muzicii clasice și ușoare, promovând România peste graniţele ţării, maestrul Sabin Păuţa este privat de un drept pe care alţii au considerat de cuviinţă să i-l atribuie.

Cei care conduc liceul care îi poartă numele vor să îi schimbe denumirea. „Consiliul de Administraţie a decis ca instituţia să poarte denumirea de Liceul Vocaţional de Arte Reşiţa, pentru că noi dorim inclusiv să extindem activitatea.

Nu am făcut-o cu răutate, ci să atragem atenţia că vom înfiinţa şi secţii de teatru, coregrafie şi aşa mai departe. Mă surprinde că cineva se supără, când în ţară s-au făcut revoluţii pentru ca lumea să poată decide singură”, a spus directorul Liceului „Sabin Păuţa”, Nicolae Ungar.

Acesta a explicat faptul că decizia nu a fost a lui, ci a întregului Consiliu de Administraţie al Şcolii. „Problema este că nimeni nu ştie cum i se scrie corect numele, iar dacă o instituţie ţi-l poartă, atunci ai anumite obligaţii faţă de acel obiectiv. El nu are nicio contribuţie la întreţinerea şcolii. Sala Lira este inundată. Pe maestrul Păuţa, noi l-am curtat, l-am adus la deschiderea anului şcolar şi, în final, a dat bir cu fugiţii”, a spus Nicolae Ungar.

Maestrul se declară ofensat
În ceea ce îl priveşte pe maestrul Sabin Păuţa, acesta a spus că nu a fost consultat în această privinţă, iar iniţiativa îi aparţine directorului, care a invitat la Consiliul de Administraţie numai pe cine a dorit. „Nu am considerat eu că liceul trebuie să îmi poarte numele, ci denumirea a fost acceptată de Ministerul Educaţiei, la fel cum acum tot la nivel de minister trebuie să se decidă acest lucru. Iniţiativa lui este ruşinoasă”, spune compozitorul apreciat peste granițele țării.

“Cât timp am lucrat în Statele Unite ale Americii am susţinut câte două burse, însă acum sunt la pensie şi trebuie să muncesc, să mă pot întreţine. Nu îmi mai permit să le plătesc”, a adăugat mastrul, care a câștigat în SUA cel mai important premiu muzical: “Matrin Luther King Jr”, similar unui Oscar, în domeniul muzical.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite