Tăierile ilegale de păduri, un obicei tot mai răspândit în Caraș-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infracţiunile la codul silvic s-au înmulţit
Infracţiunile la codul silvic s-au înmulţit

Voluntarii GEC Nera au monitorizat o lună întreagă modul în care se păstrează curățenia pe străzile orașelor Anina și Oravița. Aceștia au constatat că tăilerile ilegale de pe Malul Nerei sunt, de fapt, un fenomen extins și în alte zone din Caraș-Severin. În plus, gunoaiele aruncate la întâmplare și arderile de vegetație uscată distrug ecosistemul.

Cercetarea va fi pusă pe hârtie și transmisă factorilor responsabili. Monitorizarea a avut loc la începutul lunii aprilie. „Agenții au întâlnit cazuri frecvente de incendii provocate de persoane iresponsabile, tăieri ilegale de arbori şi eternele depozite haotice şi ilegale  de deşeuri”, a spus Cornel Popovici Sturza, peședintele GEC Nera, din Caraș-Severin. Acesta a precizat că, momentan, cercetarea în teren a fost suplimentată de echipele voluntarilor, iar dacă se demonstrează că tăierile au fost făcute în interiorul Parcului Național Semenic, vor sesiza autoritățile. „Trebuie să anchetăm cu atenție zona în care au avut loc defrișările. Dacă sunt în arie protejată, este foarte grav. În ultimii ani, probleme deosebite cu tăierile sunt pe Drumul Național 57, atât de o parte, cât și de cealaltă a carosabilului”, a adăugat președintele GEC Nera.

Ce măsuri iau polițiștii
În timp ce directorul Gărzii de Mediu, Marius Cârpean, este de negăsit de săptămâni bune, semn că instituția sa ar participa la acțiuni mai mult facultative obiectivului de activitate, polițiștii și Instituția Prefectului încearcă să combată evaziunea fiscală, generată de tăierea de arbori.  „Infracțiunile din domeniul silvic sunt în atenția noastră”, a spus Grigore Stolojescu, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Și prefectul de Caraș-Severin, Octavian Țunea, a sesizat în repetate rânduri faptul că în serile de vineri, camioane întregi cu lemn tăiat ilegal sunt transportate la Timișoara, ca să fie vândute. „Trebuie să luăm în serios evaziunea fiscală, mai ales că în Caraș-Severin sunt probleme pe această linie”, a spus Octavian Țunea.

Tăierile de pe malul Nerei iau amploare în Serbia
În timp ce în Caraș-Severin tăierea de arbori de pe malul Nerei a fost stopată, autoritățile sârbe  refuză să dea startul unei anchete serioase, care să limiteze defrișările ilegale. „Zona afectată este amplasată în afara fondului forestier. Ne-am deplasat pe malul Nerei şi am stopat fenomenul. Arborii au fost tăiaţi chiar din grădinile oamenilor. Am dat o dipoziţie de stopare a tăierii de arbori de orice fel”, a declarat Romeo Buzescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare din Caraș-Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite