Cum au vrut să tragă elvețienii de la Moldomin statul în piept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluarea de la Moldomin le dă bătăi de cap autorităților
Poluarea de la Moldomin le dă bătăi de cap autorităților

Anunțați cu mare fast că vor crea locuri de muncă în Caraș-Severin, elvețienii de la Mineco au vrut să scape de ecologizarea iazurilor de decantare. Privatizarea Moldomin SA Moldova Nouă, mină care deţine importante rezerve de cupru, estimate la un miliard de euro, scoate acum multe minusuri la iveală, după ce pe fir a intrat Direcția Națională Anticorupție.

Mai exact, povestea arestării vicepreședintelui de la Curtea de Apel Timișoara ar fi plecat de la un mare minus din caietul de sarcini: ecologizarea iazurilor de decantare. După modelul altor privatizări dezastruoase, Moldominul ar fi urmat să fie vândut către elvețieni, iar statul s-ar fi ales cu costurile de mediu. Asta, deși inițial, firma Mineco s-a angajat să plătească pentru rezolvarea problemelor de mediu de la Moldova-Nouă. Prefectul de Caraș-Severin, Octavian Țunea, făcea anunțul încă de la finele anului trecut.

„Firma elveţiană MINECO este cea care şi-a asumat caietul de sarcini, în care există un capitol special dedicat mediului şi care se referă la ecologizarea iazului de decantare de la Boşneac. Indiferent de momentul în care începe extracţia de cupru, firma elveţiană va investi 45 milioane euro, doar pentru mediu”, a precizat prefectul Octavian Ţunea, pe data de 26 septembrie a anului trecut. 

De ce s-a supărat ANAF
În ciuda anunțurilor fastuoase și al planului inițial, în caietul de sarcini a fost omis să fie trecut acest lucru. Astfel că, cel mai mare poluator din Caraș-Severin ar fi urmat să fie cumpărat în mare liniște, cu una dintre cele mai mari rezerve de cupru din țară în patrimoniul său. Statul s-ar fi ales cu ecologizarea zonei, care se ridică la zeci de milioane de euro. „Potrivit estimărilor făcute de comisarii noștri, ecologizarea Moldomin se ridică la 60 de milioane de euro”, a spus Marius Cârpean, comisarul-șef al Gărzii de Mediu din Caraș-Severin.

Toate aceste aspecte au fost îndreptate odată cu atacul în instanță al celor de la ANAF, care au dezaprobat privatizarea societății în acest fel, pentru că și așa Moldomin este unul dintre marii datornici la stat, astfel că ar fi generat mai multe costuri. Pe lângă datorii, societatea este o adevărată „bombă ecologică”.

Oficialii de la Garda de Mediu spun că singura reclamație pentru județ care a ajuns la Uniunea Europeană este făcută de operatorii de turism sârbi pentru poluarea cu praf de la Moldomin, care le distruge afacerea. În tot acest timp, consilierul județean Iacob Chișărău stă ascuns, cu un salariu vehiculat la 15.000 de lei, dar cu sechestru pus de procurorii din Timiș pe toate averile pe care le deține. Acesta a lipsit de la cea mai recentă ședință de consiliu județean.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite