Banii publici ard pe miriştile pârjolite. Pompierii consumă zeci de mii de lei pe motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările.
Pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările.

Peste 1.000 de incendii de vegetaţie uscată s-au înregistrat în ultima lună în vestul țării.Numărul incendiilor de vegetație uscată atinge deja ordinul miilor.În numai trei zile, în județul Hunedoara, s-au înregistrat 121 de astfel de focuri, care au mistuit aproape 1.000 de hectare de teren. Situația este similară și în Caraș-Severin, poate chiar mai gravă, dacă ne raportăm la faptul că deja flăcările au început să fa

„O persoană din Șopotu-Nou a murit luni noapte, în timp ce încerca să stingă flăcările”, a spus Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție al județului Caraș-Severin. Pompierii cărășeni au tras zilnic semnale de alarmă în luna martie, ca să avertizeze oamenii că focul lăsat nesupravhegheat este foarte periculos, însă în ciuda acestui fapt, numărul incendiilor este în continuă creștere. „În ultimele zece zile au fost înregistrate aproximativ 300 de arderi necontrolate, în medie 30 de focuri pe zi. Suprafața totală de teren afectată este de aproape 2.000 de hectare”, a spus plutonierul Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic”.

Bani arși pe miriști
Inconștiența oamenilor le dă bătăi de cap autorităților. În primul rând, pentru că cei care aprind focul sunt greu de depistat, iar în al doilea rând pentru că îi pun la cheltuială pe pompierii cărășeni. Deși aceștia nu au acces de cele mai multe ori la miriștile care ard, pun în mișcare autospecialele și „ard” la consum banul public. Singura veste bună este că „oamenii focului” mai au motorină pe stoc. “Având în vedere numărul mare de intervenții, comparativ cu luna trecută, consumul de carburant a crescut semnificativ, însă până în prezent nu se pune problema epuizării stocului disponibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic”. Spre exemplu, luna trecută, volumul de motorină consumat a fost de 1250 de litri. În bani, asta înseamnă aproape 13.000 de lei. Într-o lună în care numărul intervanțiilor aproape s-a dublat, același lucru s-a întâmplat și cu consumul.   

Cine a fost amendat
Numărul iresponsabililor care dau foc vegetaţiei uscate este foarte mare şi creşte de la o zi la alta pentru că, până azi, nimeni nu a fost „ars” la buzunar. Despre dosare penale nici nu poate fi vorba. „În ultimele zile apelurile primite prin sistemul unic de urgenţă 112 cu privire la producerea de incendii de vegetaţie au fost tot mai multe. În perioada 23-25 martie, au fost sesizate nu mai puţin de 78 de incendii de vegetaţie pe raza întregului judeţ”, a precizat Ancuţa Cărbunaru, reprezentantul IPJ Caraş-Severin. Primul vinovat din județ este un cioban din Brebu, care a fost identificat ca fiind cel care se face vinovat de distrugerea a două hectare de teren cu puieţi de diferite specii, prejudiciul fiind de 10.000 de lei. „Acelaşi bărbat a produs un alt incendiu care s-a extins la o stână şi a distrus două căpiţe de fân în valoare de aproximativ 2.000 de lei. Acum bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă, faptă prevăzută de Codul Penal şi pedepsită cu închisoare de la o lună la 2 ani, sau cu amendă”, a mai spus Ancuţa Cărbunaru.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite