Ce amenzi au luat primarii care au uitat să curețe albiile râurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotele apelor Timiş şi Bârzava sunt monitorizate atent
Cotele apelor Timiş şi Bârzava sunt monitorizate atent

Deși suntem în prag de alegeri, edilii uită că trebuie să își îndeplinească atribuțiile pe linie de protecție împotriva inundațiilor. Ploile din ultimele zile au pus pe jar autoritățile județene, care îi avertizează pe primari că trebuie să curețe șanțurile și rigolele, dacă nu vor ca oamenii să își petreacă sărbătorile sub ape.

În plus, oficialii de la ape au făcut și controale pe această linie, astfel că mulți dintre edili s-au ales cu amenzi pentru că au uitat să respecte legea. Primăria de la Ciuchici, de exemplu, a luat o amendă de 70.000 de lei, iar multe altele au fost avertizate.

„Nu au curățat rigolele și albiile râurilor. Am întâlnit probleme în mai multe localități din Caraș-Severin. Pregătim acum un raport amănunțit pe care îl vom înmâna Instituției Prefectului din județ. Până atunci, nu vă putem spune mai multe”, a spus Wilhelm Sabo, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reșiția. Aceeași observație a făcut-o și ministrul de interne, Gabriel Berca, la videoconferința de marți. „Primarii nu își mai îndeplinesc atribuțiile. Albiile râurilor nu sunt curățate. Este mizerie mare”, a spus acesta. Prefectul de Caraș-Severin îi îndeamnă pe edili ca măcar pe ultima sută de metri să se apuce serios de curățenia de primăvară și să ia unele măsuri, ca să evite dezastrele naturale.

„Şi primarii, şi consiliile locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi persoanele fizice, trebuie să ia o serie de măsuri pentru asigurarea întreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi a rigolelor de scurgere a apelor pluviale, respectiv, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor şi a deşeurilor din secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, precum şi decolmatarea gurilor de canalizare, pentru a se evita blocarea cursurilor de apă, în special în zonele unde sunt amplasate gospodării. Trebuie să acţionăm preventiv, măcar acolo unde se poate acest lucru”, a afirmat prefectul Octavian Ţunea, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Zilele trecute, din cauza ploilor, drumul județean Reșița-Oravița a fost inundat, iar șoferii au circulat cu dificultate.

Bani pentru inundațiile din 2011

În ce privește inundațiile de anul trecut, cele 8 comune din Caraș-Severin, care au fost afectate primesc bani de la Fondul Solidaritatea al Uniunii Europene. Suma de 5,5 milioane de euro care ajunge însă, în România, trebuie împărțită cu estul țării, unde pagubele au fost de milioane de lei.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite