Instalația de balotare din Dealul Lupcacului a fost adusă degeaba la Reșița. Nu poate fi pusă în funcțiune!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalația de compactare și balotare a deșeurilor din Dealul Lupcaului ar fi trebuit să fie salvarea autorităților în ce privește problemele de mediu cauzate de vechile gropi. Lucrurile însă, nu stau chiar așa. Primarii, care trebuie să contribuie financiar pentru punerea stației în mișcare, nu dau un leu. Astfel că instalația ruginește nefolosită, pentru că nu sunt bani pentru branșarea ei la rețeaua care furnizează curent

„Dacă primăriile nu dovedesc că valorifică parte din deșeurile pe care ar trebui să le depozităm acolo, vom fi penalizați în conformitate cu legislația europeană, cu 100 de lei pentru fiecare tonă de deșeu nevalorificată. Asta nu înseamnă că tot deșeul poate fi valorificat, ci cea mai mare parte a lui”, a spus Tiberiu Pădurean, directorul ADI. Împreună cu Consiliul Județean, ADI are deja un proiect, însă pentru finalizarea lui este nevoie de o implicare mai largă a primăriilor și mai ales de susținere financiară din partea acestora.

„Este nevoie de personal de specialitate și colaborare permanentă cu primăriile. Edilii trebuie să înțeleagă că Legea 215 stipulează clar că finanțarea ADI se desfășoară din susținerea bugetelor locale. Trebuie să avem în vedere că sănătatea oamenilor este mai importantă și că trebuie să respectăm regulile UE”, a adăugat Tiberiu Pădurean.

Instalația de compactare-balotare a deșeurilor din Dealul Lupacului nu este pusă în funcțiune nici la această oră din lipsă de bani pentru branșarea la rețeaua electrică. „Primăriile nu se implică, pe primari nu îi interesează protecția mediului și vom avea probleme. APM, Garda de Mediu pun deja presiune foarte mare pe noi. Toată lumea știe că încă se depozitează gunoaie la gropile închise. Singura alternativa este compactarea, balotarea și depozitarea lor temporară la groapa de la Reșița”, a adăugat directorul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite