Ecosistemul de pe Nera, distrus de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stol de păsări Foto:www.ostroaveledunarii.ro
Stol de păsări Foto:www.ostroaveledunarii.ro

Speciile de păsări părăsesc România, din cauza mizeriei şi în special a PET-urilor aruncate la întâmplare pe malurile Dunării şi Nerei. Voluntatii GEC Nera au monitorizat în ultimele trei zile cursul fluviului Dunărea şi pe cel al Nerei, ca să vadă dacă oamenii respectă legea atunci când vine vorba despre gunoaiele aruncate.

Aceştia au constatat că speciile de păsări sunt alungate de pe teritoriul judeţului, din cauza numărului mare de pet-uri. Dacă pe fluviul Dunărea nu poate fi stabilită locaţia din care se adună gunoaiele, pe cel al Nerei, voluntarii au concluzionat că de vină sunt locuitorii din comunele de pe cursul râului. Aceştia au iginizat timp de trei zile atât malul Dunării, cât şi cel al Nerei şi se întorc în iunie să facă acelaşi lucru. Până atunci, avertizează autorităţile din Caraş-Severin să fie mai atente în raport cu modul în care îşi fac datoria. Asta pentru că, primarii ar trebui sancţionaţi, dacă la rândul lor nu urmăresc cum se respectă legea. Urmările mizeriei au efecte negative asupra ecosistemului.

“Existenţa unei cantităţi foarte mari de
ambalaje de plastic atât pe malul Dunării, cât şi în Delta Nerei au un impact negativ asupra zonelor de cuibărit ale speciilor protejate de păsări de apă”, spune Corneliu Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera. Voluntarii sunt de părere că dacă situaţia continuă, păsările, unele dintre ele specifice doar acestei zone vor fi alungate în alte părţi. Specialiştii explică faptul că Delta Nerei este una dintre cele mai frumoase zone din ţară.

Cum a ajuns Delta Nerei în atenţia Europei
Delta Nerei a intrat în obiectivul mai multor grupări ecologiste, româneşti şi sârbeşti. Acestea încearcă să obţină pentru Delta recent formată, statutul de rezervaţie a biosferei, statut identic cu cel al Deltei Dunării. Acest lucru ar presupune condiţii mai severe pentru păstrarea ecosistemului apărut la vărsarea râului Nera în Dunăre, precum şi un acces mai uşor la fondurile internaţionale destinate păstrării biodiversităţii. “De asemenea, Delta Nerei ar putea deveni un brand turistic de nivel mondial, care ar aduce prosperitate economică localităţilor româneşti şi sârbeşti de pe traseul ei, printre care se numără şi oraşul Oraviţa”, a spus Doina Mărgineanu, consilier în cadrul GEC Nera. 




Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite