Duicu Petru a stat după gratii 15 ani, dar a supravieţuit deşi a vrut să îşi pună capăt zilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, deținuții politici comemorează 61 de ani de la momentul dureros al represaliilor începute de comuniști. Duicu Petru este unul dintre ultimii deținuți politici în viață. Bărbatul a petrecut aproape 15 ani după gratii, unce a legat o strânsă prietenie cu țărănistul Ion Diaconescu.

Fostul deținut politic povestește că a vrut să își pună capăt zilelor după gratii, însă din cauză că frânghia a fost putrezită a scăpat cu viață. „În 30 ianuarie 1950, m-au prins.

Eram unul dintre partizanii din zona Teregova, renumiți pentru luptele pe care le duceau împotriva sistemului comunist. M-au dus la Domașnea, m-au legat cu mâinile la spate. Îmi amintesc că era o iarnă grea, mâinile mi-au degerat! Ne-au dus apoi la Caransebes, unde ne-au dat jos și au urmat reprize noi de bătaie. Cu pumnii, cu picioarele, cu ce apucau!”, își amintește Petru Duicu.

Și astăzi, replica rostită de securistul care l-a bătut îi răsună în minte: „am căutat prin nori să te prind!”. De la Caransebeș, bărbatul a fost transferat la Lugoj, unde a încercat să își pună capăt zilelor.

„Câteva luni am stat la Lugoj. Supraveghetorii au uitat să îmi ia elasticul de la indipensabili, care era din cânepă şi, văzându-l, mi-a venit ideea să îmi pun capăt zilelor, pentru nu mai suportam bătăile. Aveam picioarele umflate de la lovituri”, spune deținutul. Încercarea lui a eșuat pentru că elasticul era putrezit și așa a rămas în viață. Acum are 85 de ani, este foarte credincios și vine cu ocazia la Reșița, atunci când are treabă. Nu se teme de nimic, însă perioada comunistă i-a rămas imprimată adânc în suflet.



Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite