În luptă cu evaziunea fiscală din Caraș-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul județului, Octavian Țunea a dat un ordin prin care toate instituțiile fac controale comune. Evaziunea fiscală le dă mari bătăi de cap autorităților cărășene, care periodic sunt „urecheate” de mai marii de la București din cauza sumelor mari de bani pe care pierde statul din cauza evaziunii fiscale.

Mai mult decât atât, în anul 2011, Caraș-Severin a ocupat chiar locul întâi pe țară la infracțiunile economice. „O explicație ar fi contrabanda cu țigări care se face în județ”, declara la momentul bilanțului, Grigore Stolojescu, comisarul șef al IPJ Caraș-Severin. Pentru ca istoria nu să se repete și în 2012, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Octavian Țunea a dat un ordin, prin care toate instituțiile cu atribuții de control să formeze echipe mixte, care, împreună să verifice situația din teritoriu. Alături de Tulcea, județul Caraș-Severin este în atenția Guvernului, din cauza evaziunii fiscale. „Sunt nemulțumit de modul în care se acționează în județ pe linia combaterii contrabandei cu țigări. Se face multă evaziune fiscală. Am informații că la Zlatița, contrabanda scapă de sub control. Grădinile oamenilor sunt până la granița cu Serbia și la fel în țara vecină, iar polițiștii de frontieră nu au ce face”, a spus Octavian Țunea, prefectul de Caraș-Severin.

Sute de dosare în lucru
Comisarul șef al Insectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin, Grigore Stolojescu explică faptul că numai în primele două luni ale anului, la parchet s-au înaintat 64 de dosare noi pe linie de contrabandă. Asta înseamnă cel puțin unul pe zi. „Prejudiciul adus bugetului de stat în 2012 se ridică la 526 de mii de lei. Am reușit să recuperăm aproape 90% din valoarea lui, în urma acțiunilor noastre”, a spus comisarul șef. Acesta a adăugat că polițiștii au mai descoperit alte cazuri de evaziune fiscală în domeniul silvic și cel al turismului.

Invazie de tutun sârbesc, potrivit bilanțului pe 2011
Numai în anul 2011, polițiștii cărășeni au depistat 1.808 infracţiuni de natură economico-financiară situându-se astfel pe locul 1 pe ţară, cu 325 infracţiuni la 100.000 de locuitori la infracţiunile declinate. Comisarul șef Grigore Stolojescu este de părere că o contribuție importantă la această statistică o are contrabanda cu țigări. „În plus, raportarea se face la numărul de locuitori, care este mai mic față de cel al altor județe din țară”, explică șeful poliției din Caraș-Severin. Potrivit statisticii, la nivelul judeţului, poliţiştii au confiscat peste 900.000 de ţigarete, iar valoarea de piață a „capturii” se ridică la aproximativ 450.000 lei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite