Poluarea de la UCMR ne otrăveşte aerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuptoarele de turnare a oţelului sunt la nivelul anilor ’70, iar când acestea funcţionează poluează aerul reşiţenilor. Potrivit Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului, UCMR ar fi trebuit să se conformeze normelor UE la  31 decembrie 2009. 

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara s-a arătat indulgentă cu UCM Turnate, amplasată pe platforma Mociur. „În cazul în care o societate face demersuri să se conformeze şi îndeplineşte peste 50% dintre măsurile pe care noi le impunem, noi le prelungim termenul, astfel încât să respecte normele de mediu integral”, a declarat Gabriela Lambrino, directorul ARPM din oraşul de pe Bega.
Indulgenţa de la nivel regional este sfidată, însă, de uzina reşiţeană. „Deşi există semnat un contract cu o firmă care urmază să se apuce de lucrări la staţia de captare şi epurare a emisiilor la cuptorul de oţel de zece tone, lucrările nu au fost încă atacate în teren”, a spus comisarul Gărzii de Mediu Reşiţa, Gheorghe Pitulan. „Atunci când UCM Turnate produce oţel, împrăştie praf în toată zona Mociur”, a subliniat reprezentantul local al agenţiei.

Termene prelungite
„UCM Turnate a avut o perioadă de tranziţie, care s-a încheiat la 31 decembrie 2009”, a spus comisarul care gestionează cazul, Aurelia Pomparău, din cadrul ARPM. „Una dintre cele zece măsuri cerute de noi nu a fost îndeplinită. Ea se referă la instalaţia de desprăfuire la cuptorul de zece tone de elaborare a oţelului”, a adăugat comisarul.
Singura salvare a societăţii este că a avut elaborat proiectul tehnic pentru noua lucrare care urmează să fie făcută acolo, susţin reprezentanţii instituţiei de stat.   „Acum, noi nu luăm în considerare valorile de poluare. De fapt, poluarea nici nu poate fi monitorizată la UCM Turnate, pentru nu există echipamente de monitorizare a ei.
Noua instalaţie este prevăzută şi cu un astfel de sistem de monitorizare a poluării”, a adăugat Aurelia Pomparău. Reprezentanţii ARPM au vizitat ultima dată uzina reşiţeană în luna decembrie a anului trecut, atunci când au prelungit termenul de conformare cu normele de mediu, până la data de 30.06.2010.

UCMR a reacţionat imediat
În urma primului articol publicat în „Adevărul de Seară”, purtătorul de cuvânt al UCMR, Sergiu Taban, a precizat că el nu a informat că a expirat termenul de conformare. „Următorul pas vizează realizarea instalaţiei de captare şi epurare emisii, la cuptorul de oţel de 10 tone, termen prevăzut în Autorizaţia Integrată de Mediu emisă de ARPM”, a declarat Taban.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite