UCMR vinde clădiri ca să scape de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu a anunţat darea în plată a unor active către Ministerul Finanţelor. Societatea cu capital de stat Hidroelectrica s-ar putea afla printre viitorii acţionari, care să scoată uzina din criză.

Săptămâna trecută, Adunarea Generală a Acţionarilor de la UCM Reşiţa a aprobat majorarea capitalului social al companiei cu 100 de milioane de euro. Ministerul Finanţelor urmează să taie datoriile pe care uzina le are.

După lungi discuţii între cei de la UCM Reşiţa, primărie şi sindicate, cele două obiective: Casa de Cultură a Sindicatelor şi Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 7, vor ajunge la Ministerul Economiei. Reprezentanţii UCM Reşiţa au decis ca cele două clădiri să fie date ministerului, în contul datoriilor vechi pe care societatea le are de şase ani.

„Pentru sindicate şi cetăţeni este important ca cele două active să intre în patrimoniul local şi să avem certitudinea că ele pot fi folosite de comunitatea reşiţeană. Decizia UCMR ne oferă certitudinea că aşa se va întâmpla”, spune Marian Apostol, preşedintele CNS Cartel Alfa Caraş-Severin. Şi conducerea Grădiniţei cu Program Prelungit Nr 7 este de aceeaşi părere.
„E un câştig clar. Banii pentru construcţie nouă nu sunt, iar noi primim cu bucurie astfel de veşti, mai ales că de acum înainte putem investi într-o clădire care este a noastră”, a declarat Elena Zamela, directorul Grădiniţei PP7 din Reşiţa. Cele două clădiri urmează să fie evaluate. „Valoarea datoriilor vechi este de şaptezeci de milioane de lei”, a subliniat Adrian Chebuţiu, directorul general al Uzinei Constructoare de Maşini din Reşiţa.

                                  

image

Casa de Cultură a Sindicatelor                                                              

image

Grădiniţa PP7 din Reşiţa

În ultimele luni, situaţia economică a Uzinei Constructoare de Maşini din Reşiţa a devenit tot mai precară. Dificultăţile financiare de onorare a comenzilor pe care clienţii le-au dat, dar şi disponibilizările care s-au făcut până acum sunt indicii potrivit cărora colosul industrial ar da semne de slăbiciune. Directorul UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, spune că pentru a merge mai departe cu UCMR-ul este nevoie de majorarea capitalului social.
Acesta recunoaşte faptul că, dacă lucrurile nu se schimbă în bine, există posibilitatea ca totul să devină o problemă socială. „Se pare că suntem aproape de a ne atinge scopul de majorare a capitalului social, dar este nevoie de anumiţi paşi, care trebuie respectaţi“, spune preşedintele-director general al grupului de firme UCM Reşiţa.

image

Directorul UCMR, Adrian Chebuţiu, a spus că
renunţă la două obiective importante

Paşi pentru privatizare
În primele 30 de zile, acţionarii pot cumpăra acţiuni, în funcţie de procentajul pe care îl deţin, apoi urmează alte 30 de zile în care se pot achiziţiona acţiuni fără limite, iar în ultimele 30 de zile, acţiunile rămase se pot cumpăra de către orice alt investitor, aşa numit calificat. Unul dintre cumpărători ar putea fi cei de la Hidroelectrica, companie cu capital de stat. „Recunosc faptul că avem discuţii de acest gen încă de acum trei ani. Hidroelectrica este un client care deţine 80 % din cifra noatră de afaceri”, a adăugat directorul. Analiştii economici spun că situaţia ar fi una ideală. „O injecţie de fonduri este singura soluţie de redresare, iar strategia cu Hidroelectrica ar fi ideală pentru UCMR”, spune Dorinel Hotnogu, analist economic. Acesta a subliniat faptul că Hidroelectrica este un jucător important pe piaţa de energie. „Alianţa cu UCMR i-ar permite participarea la licitaţiile internaţionale, la care uzina reşiţenă nu este pregătită să participe încă”, spune analistul economic.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite