Centrul „Stop Fumat!”, arma care bate viciul reşiţenilor obişnuiţi cu fumurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţenii care vor să scape de ispita ţigărilor cer ajutor de la medicii pneumologi. Aproape o sută de persoane au solicitat, în ultimele două luni, sprijin pentru a renunţa la fumat, viciu pe care îl au de ani buni. Unul dintre motivele pentru care se renunţă la fumat este cel financiar.

Deschis la sfârşitul lunii noiembrie, Centrul „Stop Fumat!” din Reşiţa este luat cu asalt de fumătorii care vor să scape de viciul care le ditruge plămânii şi le goleşte buzunarele. De la o lună la alta, numărul celor care trec pragul Centrului „ Stop Fumat!” este tot mai mare. În noiembrie, prin intermediul centrului au apelat la ajutorul specialistului pneumolog 26 de persoane, iar în decembrie alte 21. În ianuarie numărul fumătorilor care au decis să scape de viciu a depăşit aşteptările medicilor. Până astăzi s-au înregistrat deja aproximativ 50 de solicitări. „Eu fumez mai mult de două pachete de ţigări zilnic. Fumez  de 35 de ani. Nu am probleme de sănătate foarte mari, dar mă las de fumat pentru a preveni apariţia lor. A început să mă doară pieptul, iar ţigările sunt scumpe, aşa că vreau să renunţ la ele”, a spus Iosif  Săvulescu, un bărbat de 49 de ani care vrea să-şi schimbe stilul de viaţă.

Medicamente gratuite
Consultaţiile care se oferă la centru, dar şi testele şi medicamentele care trebuie să-i determine pe fumători să renunţe la ţigări sunt gratuite.
Pentru a deveni pacienţi şi pentru a intra în programul antifumat, reşiţenilor nu le trebuie decât o doză bună de voinţă. „Pacienţii trebuie să vrea  să participe activ la tratament. Ambiţia lor este pe primul loc. Dependenţa psihică este cel mai greu de tratat. Cei care nu vor să se lase de fumat nu pot intra în program. Înainte de a li se administra medicamentele se face un test al gradului de dependenţă de nicotină”, a explicat medicul pneumolog Emanuela Şandru, coordonatorul Centrului „ Stop Fumat!”.
Cei care merg la centru trebuie să completeze un formular şi nu au nevoie de nicio trimitere de la medicul de familie. Medicamentele se administrează în funcţie de dependenţa fiecărui fumător, iar un astfel de tratament are o durată de trei luni.

Centrul „STOP FUMAT!”  este deschis de luni până vineri şi funcţionează în incinta Dispensarului TBC, lângă Spitalul de boli infecţioase.

Medicamente antifumat
Tratamentele sunt subvenţionate. Costul medicamentelor se ridică la 300 de lei. Cei care vor să se lase de fumat pot ca, pentru o perioadă de şapte zile, să suprapună ţigările şi medicamentele, dar din ziua a opta trebuie să renunţe la fumat.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite