Denisa Filca este atrasă de folclor de când avea câţiva anişori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa Filca
Denisa Filca

Dansează de patru ani şi vrea ca atunci când va fi mare să facă parte dintr-un ansamblu profesionist.

PROFIL
Născută. 14.04.1998, Reşiţa
Studii. Elevă, clasa a V-a Şcoala Numărul 6 Reşiţa
Hobby.  Dansurile populare şi desenul

Denisa este o puştoiacă ce îndrăgeşte dansurile populare de când se ştie. Chiar dacă nu are nici măcar 12 ani, micuţa reşiţeancă este curioasă să afle cât mai multe despre tradiţiile din Banat. Pasiunea ei s-a născut cu ani în urmă, pe când mergea cu părinţii la Iabalcea, la rugile care se ţin în sat. Acolo s-a familiarizat cu jocul popular, iar din clasa I a învăţat tainele dansului popular bănăţean.

Denisa Filca

„Am aflat de cercul de dansuri populare al şcolii în clasa I. Doamna învăţătoare Elena Cîrtsa ne-a lansat invitaţia de a juca dansuri populare. Am fost selectată, iar de atunci fac parte din cercul Moştenorii. Pentru mine a fost ceva nou şi foarte plăcut, chiar dacă la început a fost greu”, spune reşiţeanca.
Tehnica de joc a fost destul de grea pentru cei şapte ani ai Denisei, dar fetiţa a vrut să meargă mai departe şi a reuşit. Mereu a vrut să înveţe tot mai mult. Acum, mica dansatoare îşi petrece o mare parte a timpului său la cursurile de dansuri.

Denisa îndrăgeşte folclorul

„Facem repetiţii săptămânal şi chiar dacă acum suntem în clasa a V-a, lucrăm tot cu doamna învăţătoare. Suntem opt colegi care avem această pasiune. Avem noroc că profesorii sunt înţelegători şi ne permit să mergem la repetiţii. Mă simt foarte bine când joc. Prin dans mă exprim cel mai bine. Când joc sunt cu adevărat liberă, îmi place senzaţia pe care o am când sunt pe scenă”, spune micuţa dansatoare.

Ţara Galilor este lumea poveştilor
Cu „ Moştenitorii”, Denisa a participat la multe concursuri şi festivaluri. A fost plecată şi peste hotare, unde a legat prietenii şi a învăţat lucruri interesante despre istoria altor popoare. „Sunt foarte interesante aceste deplasări. Vedem locuri noi, care sunt mult diferite de ţara noastră. Cei care ne urmăresc dansând sunt bucuroşi atunci când ne văd. Le place mult ceea ce facem, primim multe aplauze şi cuvinte de laudă. În Ţara Galilor mi-a plăcut foarte mult. Sunt multe castele, am avut senzaţia că sunt într-o poveste”, spune Denisa.
Micuţa nu este însoţită de părinţi în deplasările sale pentru că ea consideră că este destul de mare încât să poată să se îmbrace singură în costumul popular. Este obişnuită cu acest lucru şi reuşeşte să arate impecabil de fiecare dată, în straiele populare.

Denisa iubeşte portul popular

Îi plac toate jocurile populare din  Banat şi nu i se pare niciunul greu. Tocmai de aceea, Denisa nu vrea să renunţe la pasiunea ei pentru folclor şi îşi doreşte ca atunci când va fi mare să facă parte dintr-un ansamblu renumit.

Întrebări şi răspunsuri

Când ai timp să te ocupi de cealată pasiune a ta, desenul?
Mă relaxez şi când desenez. Îmi place să fac portrete şi peisaje. Desenez de mică. Primele picturi le-am făcut pe pereţi.

Ai o solistă de muzică populară preferată?
Da. Îmi place mult Andreea Voica. 

Ai păstrat legătura cu copiii pe care i-ai cunoscut în deplasările voastre?
Da.  Mai ales cu cei din Serbia. Vorbim cu ei prin intermediul doamnei învăţătoare. Ea ne ajută merei şi este alături de noi, chiar dacă acum suntem în clasa a V-a.

Ce-i place
„Îmi plac dansurile populare, îmi place foarte mult să desenez. Îmi place să mă plimb cu prietenele mele. Îmi place să mă uit la televeizor la seriale. Acum urmăresc Aniela. Îmi place să mă joc Sims 3“.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa. Nu-mi place să vină părinţii cu mine în turnee. Mă descurc singură. Nu-mi plac oamenii care vorbesc urât şi care nu sunt politicoşi“.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite