Sindicaliştii schimbă grevele cu proiecte finanţate de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătui de greve, liderii sindicali au conceput proiecte care pot aduce bani oraşului
Sătui de greve, liderii sindicali au conceput proiecte care pot aduce bani oraşului

Celebri în toată ţara pentru mişcările sindicale, foştii protestatari au îngropat securea războiului. Liderii sindicali se apucă să îi înveţe pe reşiţeni cum să îşi pornească o afacere, să construiască un site sau chiar să vorbească limba engleză.

Confederaţiile sindicale au acum o nouă preocupare. Membrii acestora scriu proiecte şi le implementează pe bani europeni. Liderii sindicatelor spun că sunt interesaţi să îi şcolească pe reşiţeni, astfel încât aceştia să aibă parte de cursuri de specializare pentru atragerea fondurilor europene.
În sprijinul acestei idei a fost scris un proiect prin care sindicaliştii din opt oraşe vor învăţa cum pot să beneficieze de fonduri UE. Biroul de la Reşiţa a fost deschis deja, iar în toamnă au loc primele cursuri. „Am plecat de la ideea experienţei pe care o avem deja ca sindicalişti. Şi prin acest proiect ne-am dorit să învăţăm personalul cum să scrie proiecte”, a spus Minel Ivaşcu, managerul proiectului implementat de Blocul Naţional Sindical. 

Îi ajută pe şomeri
La Reşiţa, şi CNS Cartel Alfa a pus în aplicare astfel de proiecte. Trei dintre acestea au primit finanţare, iar alte câteva sunt în curs de aprobare. Un exemplu este proiectul „Oportunităţi de angajare pentru şomeri prin educaţie şi informare”, derulat în Reşiţa, Bocşa, Oţelul Roşu şi Caransebeş.
În fiecare localitate, minimum 20 de şomeri au fost instruiţi şi jumătate au fost angajaţi. „Noi scriem demult proiecte. Ne-am ocupat de aceste oportunităţi şi este bine că liderii sindicali pun accent pe astfel de finanţări, care să ajute oamenii”, a spus Marian Apostol, liderul CNS Cartel Alfa Caraş-Severin.

Sindicaliştii dau lecţii de engleză şi management
Proiectul derulat de Blocul Naţional Sindical în această perioadă  este intitulat „Acces la fonduri structurale pentru partenerii sociali”. Autorii acestuia pun la punct o reţea de specialişti, pe care să îi înveţe cum să acceseze fondurile europene. Cursanţii au posibilitatea să înveţe limba engleză, procedurile de raportare sau de monitorizare, dar şi construirea paginilor web. Reţeaua de pe tot teritoriul ţării cuprinde 20 de consultanţi seniori şi câte trei consultanţi locali, în fiecare regiune. Cele opt birouri de consultare vor fi la Reşiţa, Cluj, Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Bacău, Braşov şi Craiova. Partenerii acestui proiect sunt confederaţia patronală CONPIROM şi Fundaţiile Giacomo Brodolini şi Interconsulting.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite